Fem fordomme om Ali

På biblioteket på Nørrebro var det for nylig muligt at lufte sine fordomme over for en lang række personer. Kristeligt Dagblad har afprøvet fem fordomme på muslimen Ali Nicolaisen

- Vi har nok alle fordomme, som vi bruger til at gøre verden mere overskuelig. Faren er, at vi så dømmer en masse mennesker på forhånd, siger Ali Nicolaisen.
- Vi har nok alle fordomme, som vi bruger til at gøre verden mere overskuelig. Faren er, at vi så dømmer en masse mennesker på forhånd, siger Ali Nicolaisen.

Lån en fordom.

Det var overskriften på et af de mere specielle arrangementer, da den københavnske bydel Nørrebro for nylig afholdt sin årlige kulturfestival.

På Blågårdens Bibliotek var udlånet af bøger og musik nemlig suppleret med et udlån af en række vidt forskellige personer, som man i en halv time kunne afprøve sine fordomme på. Der var blandt andre en præst, en homoseksuel, en politimand, en dyreaktivist, en araber, en arbejdsløs, en punker og en venstremand.

Og så var der en muslim. Han hedder Ali Nicolaisen, er 35 år og psykologistuderende på universitetet. Han er også politisk aktiv i Minoritetspartiet, og ham har Kristeligt Dagblad lånt til fem hurtige fordomme.

For en god ordens skyld giver vi dog først Ali Nicolaisen mulighed for at lufte nogle klassiske muslim-fordomme om ikke-muslimske danskere.

– Ja, der er jo flere. I har sex til højre og venstre, I drikker meget, og så I er indelukkede og afvisende, lyder det fra Ali Nicolaisen.

Godt, så er balancen sikret. Lad os så få den første fordom om muslimer:

Som muslim har dine forældre vel allerede valgt den kusine, du skal giftes med?

– Nu er jeg faktisk adoptivbarn fra Bangladesh, opvokset i et Grundtvig-Koldsk hjem med danske forældre. Jeg konverterede til islam for otte år siden. Men jeg vil faktisk gerne have et arrangeret ægteskab. Jeg er ikke specielt god på de bonede gulve, så hvis mine venner eller familie kender en sød kvinde, vil jeg gerne have deres hjælp. For mig er det også afgørende, at kvindens familie accepterer mig. Men det er noget helt andet end et tvangsægteskab, som er i strid med islam og mest alt bygger på nogle kulturelle traditioner fra landområderne i især Tyrkiet og Pakistan, siger Ali Nicolaisen.

Når du så får en hustru, skal hun vel undertrykkes?

– Når man ser de her tragiske eksempler på kvinder, som undertrykkes af deres mænd, må man altså huske på, at det intet har med islam at gøre. Der er idiotiske mænd i alle miljøer. Det er igen en konsekvens af nogle kedelige traditioner fra nogle af indvandrerlandene. Men derudover er der i islam en anden opfattelse af ligeværd. Man mener ikke, at mænd og kvinder nødvendigvis er lige gode til alt og skal gøre alt på samme måde. De er væsensforskellige og har hver deres styrke, som er af lige stor værdi for familiens trivsel.

Muslimer råber hele tiden på tolerance. Samtidig mener I, at alle danskere er drikfældige og har sex til højre og venstre. Er I ikke nogle værre hyklere?

– Jeg har selv hørt disse fordomme mange gange. Jeg tror mest af alt, at det kan forklares med, at mange muslimer føler sig pressede. Mange klarer sig dårligt i samfundet og er misundelige på det liv, som mange danskere lever. Så opstår der nogle fordomme, som kan bruges til at fortrænge det virkelige problem og styrke ens egen position.

Som muslim mener du vel, at alle verdens problemer skyldes Israel?

– Den fordom er der desværre lidt rigtigt i. Og hvis man så bare kunne nøjes med at kritisere Israel. Men det er desværre ofte jøderne, man hakker på. Jeg tror igen, det skyldes et mindreværd. Så er der behov for en syndebuk. Som muslim i Danmark mener jeg faktisk, at vi burde se jøderne som et eksempel på forbilledlig religiøs integration. Vi brokker os over, at de har så en god position. I stedet burde vi spørge os selv, hvordan de har opnået den position.

Officielt tager du sikkert afstand fra terrorisme. Men i virkeligheden synes du vel, at Osama bin Laden er en sand muslimsk helt?

– Nej, og det gør det store flertal af muslimer ikke. Dels fordi islam ikke tillader drab på børn, kvinder, ældre og uskyldige, dels fordi hans handlinger skader muslimerne mere end nogen andre. Hvad der ærgrer mig er, at man i dag har glemt de flotte hensigter, der blev fremsat umiddelbart efter terrorangrebet den 11. september 2001. Dengang understregede man fra alle sider, at terrorisme skyldes fattigdom og nød, og at man derfor skal løse disse problemer for at fjerne terrorismen. Den debat er desværre røget af dagsordenen. Og nu siger jeg ikke, at vi skal have ondt af terroristerne, fordi de sad skævt på potten i deres barndom. Men hvis vi ikke spørger os selv, hvad der skaber terrorismen, kan vi ikke bekæmpe den, siger Ali Nicolaisen.

Fem fordomme, fem svar. Der kunne sikkert findes på mange flere. Nogle ville være forkerte, andre have en vis sandhed i sig. Men for Ali Nicolaisen har det afgørende argument for at stille op til fordommene været ønsket om dialog.

– Vi har nok alle fordomme, som vi bruger til at gøre verden mere overskuelig. Men faren er, at vi så dømmer en masse mennesker på forhånd. Som konverteret kender jeg begge sider, og jeg kan godt forstå nogle af de bekymringer, som ikke-muslimer har, når de oplever ekstreme muslimer. Men jeg også godt forstå frustrationen hos de mange muslimer, der føler sig sat i bås. Muslimer er lige så forskellige som alle andre mennesker, men det er først i mødet med den enkelte, at fordommene aflives, siger Ali Nicolaisen.

$CLASS=bymail$rasmussen@kristeligt-dagblad.dk