Fem kandidater: I lokalpolitik kan man lave et rederi og bygge en skole

De engagerer sig langt ud over, hvad de lønnes for. Til gengæld kan de (næsten) flytte bjerge. Fem lokalpolitikere svarer på, hvorfor de er i kommunalpolitik.

Øverst fra venstre mod nederst til højre: Joachim Kjeldsen (Alt), Kristoffer Møller Jensen (V), Ulla Holm (SF), Ann Hovmøller (V) og Leo Christensen (Lokallisten Lolland).
Øverst fra venstre mod nederst til højre: Joachim Kjeldsen (Alt), Kristoffer Møller Jensen (V), Ulla Holm (SF), Ann Hovmøller (V) og Leo Christensen (Lokallisten Lolland). Foto: Foto af Ann Hovmøller: Herning Folkeblad. Alle andre fotos: Privatfotos.

Joachim Kjeldsen (Alt), 42 år, Thisted Kommune. I byrådet fire år, bruger 10-20 timer om ugen. Freelance journalist.

Hvorfor gik du ind i lokalpolitik?

Jeg flyttede tilbage til Thy, hvor jeg er vokset op, i 2012. To år efter var der en stor debat omkring skolestrukturen, hvor man ville lukke en masse landsbyskoler og børnehaver. Dér mødte jeg lokalpolitikere, som passivt accepterede prognoser om, at befolkningstallet i Thisted Kommune kun ville gå ned. Jeg brugte tid på at kæmpe for skole og børnehave i landsbyen Sennels, hvor jeg bor, og jeg ville gerne fortsætte den kamp og for, at man selvfølgelig kan vende befolkningsudviklingen i Thisted Kommune.

Hvad er det vigtigste, du har udrettet?

Vi har ikke haft én skolelukning i seneste valgperiode. Isoleret for Sennels er det lykkedes at trumfe byggeriet af en ny børnehave igennem.

Hvad er det vigtigste, du vil udrette nu?

Et fortsat stop for skolelukninger. Derudover at vi går i gang med klimahandlinger, der rykker. Førsteprioritet er at tage lavbundsjorde ud af drift. De står for 12 procent af den samlede CO2-udledning i Thisted Kommune.

Ulla Holm (SF), 62 år, Samsø Kommune. I byrådet sammenlagt 18 år, bruger ca. 20 timer/ugen. Ergoterapeut.

Hvorfor gik du ind i lokalpolitik?

Jeg var allerede medlem af SF, da jeg flyttede fra Aarhus til Samsø i 1991. Men her engagerede politik mig på en helt ny måde, fordi jeg kunne se, hvordan man i et lille samfund kan være med til at beslutte ting af stor betydning.

Hvad er det vigtigste, du har udrettet?

I de mange år, jeg har været med, har vi truffet store beslutninger om infrastruktur, som betyder meget for en ø som Samsø. Jeg har været med til at arbejde for, at vi fik et kommunalt rederi. Der har vi bygget et skib, der nu sejler mellem Hov og Samsø og en hurtigfærge, der sejler til Aarhus. På Sjællandssiden har vi flyttet havnen til Ballen, hvilket har betydet et kæmpe trafikspring. De ting har været med til at øge bosætningen på øen. 

Hvad er det vigtigste, du vil udrette nu?

Klimakrisen er så alvorlig, at alle kommuner er nødt til at handle aktivt. Samsø har haft en førertrøje, hvad angår vedvarende energi, og vi har lavet en klimahandlingsplan, som desværre har ligget lidt i skuffen. Nu vil vi have et klimaudvalg, der skal tage fat i planen og bringe den videre.

Ann Hovmøller (V), 39 år, Herning Kommune. I byrådet fire år, bruger ”fra 10 timer til fire dage” pr. uge. Selvstændig med egen hudplejeklinik.

Hvorfor gik du ind i lokalpolitik?

Jeg mener, der skal være en bred repræsentation af befolkningen i byrådet, herunder kvinder med mindre børn. Og så brænder jeg for landsbyerne, som vi har 27 af i Herning Kommune. Jeg er født og opvokset i et mindre samfund, og jeg elsker at bo på landet, som er tæt på alt og alligevel midt i naturen. Men der skal være gode muligheder for transport, og børn skal kunne passes i deres nærområder, hvis landsbymiljøerne skal fungere.

Hvad er det vigtigste, du har udrettet?

Jeg har været med til at prioritere penge til Ålandsprojektet i kommunens sydlige del. Det er en vision og idé, der er drevet af ni landsbyer og støttet af Herning Kommune om, blandt meget andet, at åbne, forbinde og tilgængeliggøre Skjern Å-landskabet.

Hvad er det vigtigste, du vil udrette nu?

I landsbyerne kommer jeg til at kæmpe for mobilitet. Hvordan vi kan få mere transport, for eksempel med kørselsordninger som Flextrafik, landsbybusser og samkørselsapps, stier og skabe helhed i hele kommunen.

Leo Christensen (Lokallisten Lolland), 68 år, Lolland Kommune. I byrådet 12 år, bruger 20-30 timer/ugen. Pensionist, tidl. blandt andet forsynings- og udviklingschef i kommunen

Hvorfor gik du ind i politik?

Efter kommunesammenlægningen i 2007 kunne jeg ikke få lov af de nye magthavere til at lave erhvervsudvikling, som jeg hidtil havde gjort som embedsmand i Nakskov Kommune. Så måtte jeg jo selv blive en af de nye magthavere. 

Hvad er det vigtigste, du har udrettet?

Den grønne udvikling på Lolland er min baby. Jeg var med til at oprette den fond, der skulle gøre Lolland grønt, og det blev det. Vi lavede blandt andet verdens første brintlandsby og kombinerede vindmøller og bølgeanlæg som de første i verden.

Hvad er det vigtigste, du vil udrette nu?

Vi skal være stedet, hvor man udvikler store kombinationsanlæg, som på én gang kan producere grøn energi, rense spildevand, klimasikre kysterne og meget mere, og som kan kopieres i hele verden.

Kristoffer Møller Jensen (V), 22 år, Silkeborg Kommune. I byrådet fire år, bruger 25 timer/ugen. Kokkeelev.

Hvorfor gik du ind i lokalpolitik?

Jeg genopstiller, fordi unge kan se tingene fra en anden vinkel. Jeg har været medlem af Venstres Ungdom, siden jeg var 11 år, og vil gerne bruge mit engagement i lokalpolitik. Det er de unges fremtid, jeg er med til at beslutte.

Hvad er det vigtigste, du har udrettet?

Jeg har været projektleder på en legeplads til fire millioner kroner i Silkeborg. Min barndom ligger ikke så langt væk, så det har haft værdi, at jeg har kunnet være med til at præge den. Når jeg synes, kommunen spilder folks penge, gør jeg meget ud af at fortælle det i byrådet. For eksempel er der oprettet et ungdomskulturhus, som ikke bliver brugt ret meget af de unge. Det er et eksempel på et projekt, der er iværksat fra oven uden at inddrage dem, det handler om.

Hvad er det vigtigste, du vil udrette?

Jeg er liberal og mener, at borgerne selv skal træffe beslutninger. Jeg vil blive med at være den kritiske stemme, der påpeger, når pengene bruges forkert og taler for, at beslutninger skal lægges ud til borgerne.