Ferielejr er første skridt ud af isolationen for sårbare familier

Med et ferieophold kan udsatte familier få en energi-indsprøjtning og et netværk, der i bedste fald kan give forældrene bedre chancer for uddannelse og arbejde. Men for 12-årige Ida er ferielejren bare et pusterum med mor

12-årige Ida Rasmussen er klar til en tur op mellem træerne på Kragerup Gods.
12-årige Ida Rasmussen er klar til en tur op mellem træerne på Kragerup Gods. . Foto: Liselotte Sabroe.

Lunefuld er den, den danske sommer.

Til alles glædelige overraskelse er de regntunge skyer endnu ikke drevet over Storebælt. Så børn og barnlige sjæle kan trods vejrudsigtens spådomme om det modsatte klatre rundt i det solskin, som tvinger sig frem i skovens sporadiske lysninger.

”Peeeeter! Jeg hænger her og venter!”.

12-årige Ida Rasmussen har svært ved at vente på sin instruktør, der med succes har lært hende at ”go high”, som klatreaktiviteten her på vestsjællandske Kragerup Gods er døbt. Og Ida Rasmussen er høj. Ikke bare af adrenalin, men af fællesskab. Af ferie.

Hun er på ferielejr sammen med sin mor, Dorthe Rasmussen, der er enlig og langtidssygemeldt med hjerteproblemer, hvorfor hun ikke selv har råd til at betale en uges ferie. Turen er derfor arrangeret og betalt af Dansk Folkehjælp og Lolland Kommune, og oplevelserne deler Ida og Dorthe med en lang række andre familier fra Lolland, der har særligt behov for støtte.

”Jeg tror, at det betyder helt vildt meget for Ida at komme ud blandt andre børn, der står i samme situation som hende. Det er en aflastning for hende, at hun ikke kun skal tænke på, at mor er syg. Jeg tror, at det har været enormt fedt,” siger Dorthe Rasmussen.

12-årige Ida Rasmussen har svært ved at vente på sin instruktør, der med succes har lært hende at ”go high”, som klatreaktiviteten her på vestsjællandske Kragerup Gods er døbt.
12-årige Ida Rasmussen har svært ved at vente på sin instruktør, der med succes har lært hende at ”go high”, som klatreaktiviteten her på vestsjællandske Kragerup Gods er døbt. Foto: Liselotte Sabroe

Med en ledighedsydelse som indkomst og en fortid som dagligvareekspedient hænger pengene ikke – modsat Ida – på træerne hjemme i Horslunde på Nordlolland. Derfor tog Dorthe Rasmussen varmt imod tilbuddet om et ferieophold, da det blev foreslået hende i foråret.

”At respektere andre folk, deres svagheder og sygdomme, det synes jeg er enormt vigtigt, at børn lærer. Så hvis jeg havde fået tilbuddet sidste sommer, havde jeg også sagt ja,” siger hun.

Dorthe og Ida Rasmussen hører ikke til den gruppe af danskere, man normalt kalder ”privilegerede”. Men i dét her tilfælde er de blandt de heldige. De hører til den gruppe af familier, som er blevet vejet og fundet udsatte nok til at komme med på ferielejr.

Hundredvis af andre familier får afslag, efter at støtten til Dansk Folkehjælp fra Arbejdsmarkedets Feriefond er blevet skåret med 3,89 millioner kroner i forhold til sidste år.

”Det er lidt noget møg,” lyder den kontante dom fra Ida Rasmussen.

”Hvis de andre ikke kan, er det snyd, at vi kan. Så ja, alle burde komme med,” siger hun.

Men alle kan ikke komme med, og dermed går de glip af det netværk, som ifølge flere af deltagerne er en af de største bonusser ved ferieopholdet. Ikke bare fordi familierne ”hjælpes ad og tager os af hinandens børn”, som Dorthe Rasmussen siger. Men fordi netværket kommer med hjem.

Dorthe Rasmussen og Dansk Folkehjælps frivillige Erik Sørensen betragter Dorthes 12-årige datter Ida, som svæver rundt oppe mellem trækronerne.
Dorthe Rasmussen og Dansk Folkehjælps frivillige Erik Sørensen betragter Dorthes 12-årige datter Ida, som svæver rundt oppe mellem trækronerne. Foto: Liselotte Sabroe

Hos Røde Kors, der er en anden af landets feriehjælpsudbydere, fortæller udviklingskonsulent Benedicte Ohrt Fehler, at ”vi ser ferie-lejrene som en del af en samlet indsats, hvor familierne forinden er en del af et Røde Kors-netværk, enten vores integrations-, familie- eller kvindenetværk.”

Hos Arbejdsmarkedets Feriefond, der er den primære økonomiske støtte af feriehjælp i Danmark, lægger man også vægt på netværksskabelsen som en af de væsentligste udbytter af ferielejrene.

”Dels ved vi, at feriehjælpen udgør et tiltrængte pusterum for nogle mennesker, der er hårdt pressede i deres hverdag og har mange bekymringer. Dels har feriehjælp vist sig at være et effektivt greb i arbejdet for at bringe mennesker ud af social isolation, ind i sociale netværk og videre i livet. Nogle feriehjulpne nævner endda ferieophold som den begivenhed, der har været vigtigst for, at de fik arbejde eller uddannelse efterfølgende,” lyder det fra Nina Löwe Krarup, der er direktør i Arbejdsmarkedets Feriefond.

Samme oplevelse deler Erik Sørensen, der i næsten et årti har været frivillig på Dansk Folkehjælps ferielejre.

”Størstedelen af dem, vi hjælper, kommer videre. Får selvtillid. Og så kommer de lettere på arbejdsmarkedet,” siger han og bliver afbrudt af et drama, der udspiller sig i godsets voldgrav.

Den enlige mor og butiksmedarbejder Anne Clausen har i en kano forvildet sig selv og sine børn ud i sivene. Panikken breder sig, men missionen lykkes, og kanoen kommer fri.

”Sådan tøs! Der overvandt hun lige en grænse. Det varmer mit hjerte,” siger Erik Rasmussen.

"Feriehjælpen udgør et tiltrængte pusterum for nogle mennesker, der er hårdt pressede i deres hverdag og har mange bekymringer," siger  Nina Löwe Krarup, der er direktør i Arbejdsmarkedets Feriefond.
"Feriehjælpen udgør et tiltrængte pusterum for nogle mennesker, der er hårdt pressede i deres hverdag og har mange bekymringer," siger Nina Löwe Krarup, der er direktør i Arbejdsmarkedets Feriefond. Foto: Liselotte Sabroe

Farven på hans pande og isse vidner om en uge med rigeligt med udendørsaktiviteter. Til daglig er han buschauffør, og efter at han for 15 år siden var involveret i en arbejdsulykke og kom midlertidigt i kørestol, besluttede han sig for at vie sine somre til at gøre noget for andre ved at melde sig som frivillig hos Dansk Folkehjælp.

”Jeg tror, at vi kan vende skuden. Bare vi får flere penge,” siger han.

En gråhvid røg spreder sig over pladsen, og røgen vokser sig kun større i takt med, at flere lyse boller og røde hakkebøffer bliver smidt på grillen. Der er frokost, og et virvar af hvide sikkerhedshjelme slutter sig til bænke og burgere. Efter lidt overtalelse også 12-årige Ida Rasmussen.

”Ej, jeg er helt fedtet til! Det er orn’lig pinligt, mand,” råber en dreng med bagvendt kasket og lidt for meget dressing rundt om læberne.

Han ved det måske ikke. Men han er én af de heldige.

Den enlige mor og butiksmedarbejder Anne Clausen har i en kano forvildet sig selv og sine børn ud i sivene. Panikken breder sig, men missionen lykkes, og kanoen kommer fri.
Den enlige mor og butiksmedarbejder Anne Clausen har i en kano forvildet sig selv og sine børn ud i sivene. Panikken breder sig, men missionen lykkes, og kanoen kommer fri. Foto: Liselotte Sabroe