Festgudstjeneste var forbeholdt en mindre skare

Christiansborg Slotskirke havde adskillige ledige pladser under jubilæumsgudstjenesten for Dronningen i søndags. Det var planlagt

Christiansborg Slotskirke havde adskillige ledige pladser under jubilæumsgudstjenesten for Dronningen i søndags. Det var planlagt
Christiansborg Slotskirke havde adskillige ledige pladser under jubilæumsgudstjenesten for Dronningen i søndags. Det var planlagt. Foto: .

Der var god plads på bænkerækkerne, da dronnning Margrethe som en del af sit 40-års regentjubilæum deltog i festgudstjenesten i Christiansborg Slotskirke søndag eftermiddag. Knap 200 mennesker var til stede i kirken, som i hvert fald kan rumme en tredjedel mere. Og det var helt efter planen, oplyser hoffet. Der var ingen intention om, at kirken skulle være propfuld.

BILLEDSERIE: Danmarks dronning hyldes

Hoffet har som princip, at det aldrig oplyser, hvem der er inviteret til de kongelige begivenheder, da det ikke ønsker at sætte eventuelle gæster, som af den ene eller anden grund må melde afbud, i forlegenhed. Af den officielle gæsteliste fremgår det imidlertid, at det ud over den kongelige familie selv samt kongelige, statsministre og præsidenter fra Norden først og fremmest var regeringen, udvalgte folketingspolitikere og de højest placerede embedsmænd, der deltog i gudstjenesten.

Det samlede folketing var ikke inviteret, men blandt de deltagende politikere var Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), samt første, anden og tredje næstformand: Bertel Haarder (V), Søren Espersen (DF) og Marianne Jelved (R). Desuden var alle partier repræsenteret med deres formænd på nær Enhedslisten, som hverken har en partiformand eller ønsker at deltage i kongelige begivenheder. Fra Grønland og Færøerne var blandt andre landsstyreformand Kuupik Kleist og lagtingsformand Jógvan á Lakjuni tilstede.

LÆS OGSÅ: En trosbekendelse til særlige lejligheder

En række diplomater deltog også. Det gjaldt Mexicos ambassadør, Martha Bárcena Coqui, der er doyen, det vil sige den udenlandske ambassadør, der har virket længst tid i Danmark og derfor repræsenterer hele diplomatkorpset ved sådan en lejlighed. Desuden var ambassadørerne fra Sverige, Norge, Finland, Island og Frankrig i kirken.