Festivaler på stribe aflyser sommerfesten

En ny politisk aftale sætter for andet år i træk en stopper for festen. Begrænsningen på forsamlinger gør, at festival efter festival tirsdag har måttet aflyse.

Landets største festivaler samler normalt langt flere mennesker end de 2000, der ifølge en ny politisk rammeaftale bliver tilladt til sommer. Roskilde Festival, der skulle have fundet sted fra den 26. juni til 3. juli, huser normalt 130.000 gæster, mens 35.000 i 2019 var forbi Northside i Aarhus. (Arkivfoto)
Landets største festivaler samler normalt langt flere mennesker end de 2000, der ifølge en ny politisk rammeaftale bliver tilladt til sommer. Roskilde Festival, der skulle have fundet sted fra den 26. juni til 3. juli, huser normalt 130.000 gæster, mens 35.000 i 2019 var forbi Northside i Aarhus. (Arkivfoto). Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix.

Endnu en gang får skuffede festivalsentusiaster en sommer uden varme dåseøl, teltlejr og tæt dans sammen med tusindvis af mennesker til livekoncerternes hede rytmer.

Festivaler på stribe måtte tirsdag formiddag endeligt erkende, at sommerens arrangementer på grund af corona ikke bliver til noget for andet år i træk.

Højst 2000 må samles, og koncerter skal inddeles i sektioner af 200. Sådan lyder det i den rammeaftale for yderlige genåbning, der natten til tirsdag blev fremlagt på Christiansborg.

Aarhusianske Northside Festival var de første til at kaste håndklædet i ringen.

Derefter fulgte Roskilde Festival, og så eksploderede det ellers med dårlige nyheder for dem, der havde set frem til en sommer, der minder bare lidt om, hvad den plejer at være.

Copenhell og Tinderbox gik samme vej. Og listen fortsætter.

Men aflysningen er ikke helt uventet. I hvert fald ikke hvis man spørger direktøren for Roskilde Festival, Signe Lopdrup.

- Men vi er knuste over, at vi ikke får mulighed for at samles igen på vores festival og bidrage til at genskabe de fællesskaber, som coronakrisen har ødelagt for landets unge. Det er der brug for nu, siger hun i en skriftlig kommentar.

Også mange mindre festivaler har nu aflyst, selv om nogle af dem i første omgang havde håbet at kunne gennemføre, efter at en ekspertgruppe i forrige uge foreslog et loft på 10.000 deltagere.

Men nu har for eksempel Musik i Lejet også aflyst. Det er en nordsjællandsk festival, som normalt huser omkring 10.000 gæster ved en strand i Tisvildeleje.

- Det er ærgerligt, at kulturlivet endnu engang bliver losset bagest i køen i forhold til, hvad man politisk mener, der er behov for at løse, siger Peter Maarbjerg, formand for Musik i Lejet.

Festivalen var ellers ud fra ekspertgruppens anbefalinger i gang med at planlægge en form for musikarrangement, som skulle give en stemning af at være til festival uden helt at kunne være det samme som normalt.

- Vi var ved at have noget, som måske så meget fornuftigt ud. Men fordi nattens udmeldinger er så betragteligt skærpede i forhold til ekspertgruppens, kan det ikke lade sig gøre længere, siger han.

Formanden for Musik i lejet oplyser, at festivalen har måttet reducere medarbejderstaben som følge af aflysningen.

Økonomisk står festivalerne dog til en håndsrækning. I midten af marts færdigforhandlede regeringen og flere partier en hjælpepakke, der betyder, at alle arrangementer med over 350 gæster kan søge om at få dækket deres faste omkostninger, hvis de har måttet aflyse på grund af coronaen.

Men for de lokale foreninger, der årligt modtager støtte fra festivaler, kan aflysningen betyde et tab.

I hvert fald er det tilfældet hos Vejby Tisvilde Fodboldklub, der årligt modtager en donation i omegnen af 50.000 kroner fra Musik i Lejets overskud.

Derudover står frivillige fra klubben for at bestyre et teltanlæg, hvor festivalens deltagere kan overnatte.

- Det betyder, at vi samlet går glip af 80.000 kroner. Vi skal håbe på sponsoraftaler, hvor vi bliver nødt til at finde nogle flere penge, siger Niels Jørgen Larsen, som er bestyrelsesformand for Vejby Tisvilde Fodboldklub.

Han understreger, at det sociale tab for foreningen er lige så stort.

- Festivalen er en fantastisk begivenhed i fællesskabet, og der er derfor et sammenhold - også på tværs af foreningerne - som nu ryger, siger han.

Mens de fleste festivaler har opgivet festen, håber Smukfest i Skanderborg stadig på fadøl i bøgeskoven. De vil nemlig undersøge mulighederne for at afholde et alternativt arrangement under de gældende retningslinjer.

/ritzau/