Prøv avisen

Fibre er nyt skyts mod livsstilssygdomme

Tarmen betyder langt mere for helbredet end hidtil antaget. Kampen mod livsstilssygdom starter måske i maven

Spis masser af fibre og hold ikke bare den slanke linje, men rust samtidig kroppen mod alvorlige livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar lidelser.

Fuldkorns potentielle effekt på helbredet i bredere forstand er nu afsættet for et nyt banebrydende projekt med fokus på tarmens bakterier.

Med støtte fra Det Strategiske Forskningsråd på 35 millioner kroner oprettes et nyt tværfagligt dansk forskningscenter med deltagelse af en lang række partnere i ind- og udland.

Projektets samlede budget er på 56 millioner kroner de næste fem år.

I modsætning til meget andet forskning handler projektet ikke om at udvikle ny medicin. I stedet drejer det sig om at forebygge via langt mere præcise kostråd samt udvikle funktionelle fødevarer, som kan gavne givne grupper og mindske sygdom.

- Når vi bedre forstår, hvad der sker i tarmen, kan vi give meget mere individuelle kostråd til forskellige typer mennesker.

- Som at også diabetikere har gavn af grove kulhydrater, som man jo ellers mest tænker på som gode for fordøjelse og dermed forebyggelse af fedme, siger professor Tine Rask Licht fra DTU Fødevareinstituttet. Hun skal lede det nye center.

Med i det ambitiøse projekt er nogle af Danmarks og verdens bedste forskere på området inklusive stærke forskningsmiljøer på DTU og Københavns Universitet samt amerikanske universiteter som Harvard og store virksomheder som Danisco og Taconic.

Den store millionstøtte fra Det strategiske Forskningsråd skyldes ifølge Lars Hinrichsen fra rådet projektets store perspektiver.

- Hele den vestlige verden står overfor en kæmpeopgave med de store livsstilssygdomme, siger han og fortsætter:

- Samtidig har vi i Danmark en enestående mulighed for at skabe et tværfagligt samarbejde som dette både forskningsmæssigt og erhvervsmæssigt til gavn for både for folkesundheden og med store erhvervsmæssige muligheder, siger han.