Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Finanslov rammer højskoler

Besparelser på en række undervisningsinstitutioner vil medføre,at højskoler må lukke

Når Venstre-regeringen i dag fremsætter sit forslag til en finanslov for 2016, vil det rumme en besparelse på to procent om året i fire år på en række undervisningsinstitutioner.

Besparelsen omfatter også højskolerne, og ifølge Folkehøjskolernes Forenings formand, Lisbeth Trinskjær, vil det betyde, at flere højskoler vil lukke i de kommende år.

”Det kan måske se ud, som om to procent og i alt 50 millioner kroner ikke er så meget. Men de i alt otte procents besparelse kommer i kølvandet på genopretningspakken fra 2010, som beskar tilskuddet til højskoler med seks procent. Hvis man kigger på de enkelte højskolers regnskaber, er de i forvejen så pressede, at en tredjedel ikke undgår betydelige omlægninger i form af afskedigelser, prisforhøjelser eller ligefrem lukning,” siger hun.

Højskolerne er klar over, at de ikke er eneste offer for nedskæringen, men foreningen hæfter sig ved, at efterskolerne blev undtaget for genopretningspakkens besparelser, da S-R-SF-regeringen kom til i 2011, og at de frie grundskoler er undtaget fra den nuværende spareøvelse. Derfor er højskolerne de eneste af de frie skoler, som bliver ramt fra begge sider. Antallet af højskoler er siden 2010 faldet fra 76 til 68 skoler og vil nu falde yderligere, vurderer Lisbeth Trinskjær, der forgæves har forsøgt at få højskolernes minister, kulturminister Bertel Haarder (V) i tale:

”Jeg ved, at når man sparer ved at køre med grønthøsteren, er alle lige. Men vi har det problem, at vores marker allerede er høstet.”