Prøv avisen

Finansministeren afviser krav om udvidet fædrebarsel

Regeringen har ikke løftet en finger for at forbedre mænds barsel, mener Enhedslisten

Som politiker går finansminister Bjarne Corydon (S) ind for at øremærke 12 ugers betalt barsel til mænd. Men som arbejdsgiver sætter han hælene i, når det drejer sig om at udvide retten til betalt barsel for knap 250.000 mænd ansat i det offentlige.

Ved de netop afsluttede overenskomstforhandlinger på statens område faldt fagbevægelsens krav om mere betalt barsel til mænd til jorden.

Det skriver Avisen.dk.

Dermed forventes kravet heller ikke opfyldt i de følgende forhandlinger for kommuner og regioner. Modviljen vækker undren hos formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, der sidder med i hele forhandlingsforløbet.

- Jeg er virkelig forundret over at møde den her principielle modstand mod bedre barselforhold for mænd, når regeringen officielt siger, at det er noget, de går ind for, siger han til Avisen.dk.

I regeringsgrundlaget fra oktober 2011 har S-SF-R-regeringen forpligtet sig til at øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden. Overvejelserne er i dag sendt i udvalg, som af kritikere betegnes som en syltekrukke.

Enhedslisten mener ifølge ligestillingsordfører Jørgen Arbo-Bæhr, at regeringen nu misser muligheden for at sende et signal gennem de offentlige overenskomster.

- Vi mener generelt, at regeringen nærmer sig et løftebrud, da de indtil videre ikke har løftet en finger for at forbedre mænds barsel, siger han.

- Og det styrker ikke tilliden, at Corydon optræder så tilbagelænet, når der forhandles overenskomst for en så stor gruppe på arbejdsmarkedet.

Danske mænd holder markant mindre barsel end i Island, Sverige og Norge, som alle har øremærket længere barselsperioder til mænd.

Kravet om mere betalt barsel til mænd ligger stadig på forhandlingsbordet i kommuner og regioner, hvor forhandlingerne kulminerer i de kommende uger.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff fastholder ifølge Avisen.dk, at regeringen ønsker at skabe bedre barselsforhold for mænd.