Kulturfolk: Brexit handler om følelser - ikke fornuft

Hvad betyder det, at Storbritannien nu forlader EU? Svaret fra danske kulturfolk går fra lettelse til stor frustration over briternes manglende fælleskabsfølelse

Brexit chokerer også danske kulturfolk. Men EU har den legitimitet, som vi selv har givet institutionen, påpeger forfatter Jens Christian Grøndahl (tv.) Til højre for ham ser vi manuskriptforfatter og restauratør Adam Price, forfatter Merete Pryds Helle og instruktør Peter Langdal.
Brexit chokerer også danske kulturfolk. Men EU har den legitimitet, som vi selv har givet institutionen, påpeger forfatter Jens Christian Grøndahl (tv.) Til højre for ham ser vi manuskriptforfatter og restauratør Adam Price, forfatter Merete Pryds Helle og instruktør Peter Langdal.

"Det er en meget kritisk dag for hele Europa," siger manuskriptforfatter, restauratør og tv-kok Adam Price.

Sådan lyder hans reaktion på briternes beslutning om at forlade EU-samarbejdet. 

"Det er meget chokerende," fortsætter han. 

"Vi kan ende med at lukke os om os selv som små nationalstater med hver sine særinteresser."

Teaterinstruktør Peter Langdal er også chokeret og frygter, at briternes valg vil have en afsmittende effekt på øvrige EU-medlemslande. 

"Det er forfærdelig trist. Jeg er nervøs for Europa. Det er et tillidsbrud. Britterne har tydeligvis været bange for at give slip. Deres beslutning er med til at styrke den nationale bevidsthed, og folk tror, det er vejen frem," siger han og fortsætter:

"Det er kedeligt. Hvad bliver så det næste? Det kan måske føre til en sneboldeffekt. Og så vil andre lande bare have særaftaler. Det er ligesom et ægteskab. Jo flere særaftaler, jo sværere bliver det at samarbejde. Det handler om at have tillid," siger Peter Langdal.

Brexit bliver en kæmpe udfordring for EU, mener forfatter og samfundsdebattør Jens Christian Grøndahl. Men han er samtidig en smule lettet over, at briterne valgte et nej til EU.

"Et ja ville have gjort Storbritannien endnu tungere at danse med. Især et knebent ja ville have gjort det svært at gå videre med," siger han.

Briternes exit er en anledning for de resterende medlemmer til at tage EU-projektet op til revision, mener Jens Christian Grøndahl. 

"Valget er begyndelsen til langt om længe at få et EU i to hastigheder med de oprindelige kernelande, som kan gå videre med integrationsprojektet. Og så kan de lande, der kan og vil, herunder Danmark, hægte sig på de områder, de har lyst til. Det, tror jeg, er bedre for Europa," siger Jens Christian Grøndahl.

Selvransagelsen bør også handle om EUs struktur og ofte kritiserede embedsmandsbureaukrati, siger han.

"Man taler så meget om EU's manglende legitimitet, og vi glemmer somme tider, at EU har den legitimitet, som vi selv har givet institutionen. Vi kan ikke sidde med korslagte arme og føle os undertrykte. Vi har alle muligheden for at stemme og gøre noget."

Briterne har nu truffet deres valg, men beslutningen er egoistisk og går ud over fællesskabet, mener forfatter Merete Pryds Helle.

"EU har været en garant for fred i Europa, hvilket er en væsentlig grund til at have et velfungerende EU. Brexit viser, ligesom med valget i Danmark om Europol, at folk vælger efter deres følelser, fordi fakta er så uigennemskuelige. Og lige nu er den fremherskende følelse nationalisme. Det bryder jeg mig ikke om," siger hun.

Merete Pryds Helle bryder sig heller ikke om, at det er de ældre, der beslutter et lands fremtid for den yngre befolkning, som ønsker noget helt andet.

Det er Peter Langdal enig i, men han sætter sin lid til, at de unge EU-borgere kan og vil sikre unionens fremtid:

"De er heldigvis klogere end os andre og har mere respekt for globalisering og det at arbejde sammen," siger han.