Prøv avisen

Fire naturaktiviteter til juleferien

Når bladene falder af træerne, er landskabet mere åbent. Derfor er vinteren oplagt til at kigge efter hjorte eller vintergæster som havørn og fjeldvåge, foreslår eksperter. (Arkivfoto) Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix

Det kan være befriende at komme udenfor, når julemaden er spist. Her er eksperternes forslag til, hvad I kan lave i naturen om vinteren.

Oven på flere dage med and, gløgg og æbleskiver kan det være tiltrængt for både børn og voksne at komme ud i naturen og få frisk luft i kinderne.

Men hvis kreativiteten strander ved kælk og gåtur, kommer her natureksperternes forslag til, hvad familien kan lave udendørs om vinteren.

1) Kig på stjerner

Vinteren er oplagt til at kigge på stjerner, fordi det er mørkt så mange timer i døgnet, siger Louise Skou Grindsted, der er kommunikationskonsulent hos Friluftsrådet.

- Det er bare en utrolig smuk oplevelse at dele - og at stå derude med sin mor og far og føle sig lille i det store univers, siger hun.

Samme opfordring lyder fra Jes Aagaard, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen. Men husk varmt tøj, og vælg et sted, hvor der ikke er for meget lysforurening, råder han.

2) Naturdetektiver

I kan også gå på jagt i naturens skatkammer, opfordrer Jes Aagaard.

For selv om det er vinter, er der masser at finde. Og det er blandt andet på denne årstid, at råvildtet smider dele af deres gevir.

- Det vil sige, at der er smidt 200.000 kastestænger - altså gevirer - derude. Så hvis man er heldig, kan man finde en af dem, siger Jes Aagaard.

Hvis det bliver snevejr, kan I også lede efter dyrespor.

3) Kig på fugle

Selv om mange fugle trækker sydpå om vinteren, kan I fokusere på dem, som bliver.

Eksempelvis kan I lave foderkugler og tale om de småfugle, der besøger haven, foreslår Louise Skou Grindsted.

- Vi ved, at børn i dag kommer mindre i naturen – og ved mindre om arter – end man gjorde for generationer tilbage. Så det er en oplagt mulighed for at snakke om, hvad det er for fugle, siger hun.

I kan også tage ud til et fugletårn og kigge efter rovfugle, foreslår Jes Aagaard.

- Vi har mange rovfugle, der kommer og raster i Danmark. Og de er meget tydelige at se om vinteren, hvor træerne ikke har blade på, siger han.

Blandt andet kan man se musvåger, fjeldvåger og havørne.

- Dem kan man typisk se omkring lavvandede søer og fjorde, hvor man har masser af andefugle og vadefugle. For det er dem, de lever af, siger han.

4) Orienteringsløb

I kan også samarbejde om at finde vej i naturen, foreslår Jes Aagaard.

Eksempelvis har Naturstyrelsen og Dansk Orienterings-Forbund udviklet en række simple orienteringsløb i hele landet.

- Man kan downloade små orienteringsløb med forskellige sværhedsgrader, så alle kan være med. Og man skal bevæge sig, lære at finde et mål og følge et kort, siger Jes Aagaard.

I kan også prøve fænomenet geocaching, hvor folk lægger små skatte og dimser i naturen, som andre kan finde via appen af samme navn.

/ritzau fokus/