Fiskeriformand om gaslækage: Vi ligger ikke søvnløse over det

Heldigvis var der ikke fiskefartøjer i området, da der blev sprængt hul på Nord Stream-gasledningerne, lyder det fra bornholmsk fiskeriformand

"Det er da et samtaleemne herovre, men det er da ikke sådan, at vi ligger søvnløse over det," siger formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening Thomas Thomsen om lækagerne på gasledningerne ud for Bornholm.
"Det er da et samtaleemne herovre, men det er da ikke sådan, at vi ligger søvnløse over det," siger formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening Thomas Thomsen om lækagerne på gasledningerne ud for Bornholm. Foto: Cicilie S. Andersen/Ritzau Scanpix.

I årtier efter Anden Verdenskrig fik bornholmske fiskere til tider sennepsgasgranater i nettene. Nu er der så opstået to store læk i gasledningerne Nord Stream 1 og 2, der spredte gas i farvandet ud for øen. Begge rørledninger, der ligger i internationalt farvand, men tæt på Bornholm, transporterer normalt gas fra Rusland til Tyskland, men har været lukket ned. Efterfølgende er  beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark hævet til orange. Men det første Thomas Thomsen tænkte på, var, om der var fiskefartøjer i området.

Thomas Thomsen, du er formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening. Hvornår fik du besked om gasudslippet?

Det gjorde jeg mandag aften. Jeg var næsten sikker på, at vi ikke havde fartøjer derude, men gik ind på vesselfinder.com, hvor man kan følge fartøjerne for at sikre mig 100 procent. Da jeg havde fået bekræftet, at ingen søfolk var kommet noget til, vendte min bekymring sig mod miljøet; Østersøens havmiljø er presset i forvejen, hvad sker der ved det her, og hvem skal betale for at sætte det hele sammen igen. Tirsdag morgen fik vi så at vide, at der var to lækager mere, og så tænker man jo sit.

I anlægsfasen var I fiskere imod, at Nord Stream 1 skulle ligge så tæt på Bornholm?

Dengang var man lidt mere ven med Putin, end man er i dag, så det måtte han gerne. Vi blandede os jo ikke i det storpolitiske, men når man smider noget ud på havbunden i de områder, vi fisker, indskrænker man vores jagtmarker. Eftersom fartøjerne bliver færre og større, og vi taler om rør, der skal ligge i mange årtier, bekymrede det os, om der i fremtiden kom kæmpestore trawlskovle som kunne baldre ind i de rør. Men vi fik at vide, at vi bare "skulle tage det roligt, små venner", for de rør kunne vi ikke skade.

Hvad synes du om den besked i dag?

Gale mænd kan man aldrig garderer sig  imod, og hvis nogen har lagt en bombe på 100 kilo dér, er det lige før, at de kunne flytte Bornholm også, hvis det var det, de havde til hensigt. 

Hvis der havde været fiskerbåde ved lækagen, hvad var der så sket?

Hvis man sidder nede i båden, er det ikke sikkert, man ser det bobler op, og der skal ikke mere end en gnist til, og hvis et fartøj sejler direkte hen over, risikerer man at miste opdriften. Ligesom et lufthul for et fly. 

Hvis det er Rusland, der står bag, er det så noget, der skaber frygt på Bornholm?

Det er da et samtaleemne herovre, men det er da ikke sådan, at vi ligger søvnløse over det, eller jeg gør i hvert fald ikke. Vi er lykkeligvis en del af Nato, og det er gentagne gange sagt, at kommer der et angreb på et Natoland, holder vi musketér-eden, en for alle og alle for en. Men jeg er da vant til at læse et søkort og kan også godt se, at det var lige uden for den danske suverænitetszone. 

Du er selv fisker?

Ja, mit fiskefartøj hedder R194 Andrea og ligger i Skagen. Jeg har drevet fiskeri fra Bornholm i rigtig rigtig mange år, men vi blev stoppet i sommeren 2019, hvor man fandt ud af, at torsken er i meget dårlig tilstand. Så vi har stort set ikke drevet fiskeri herhjemmefra siden dengang. Nu fisker vi primært i Skagerak, ind imellem i Nordsøen og med afstikkere ned i Kattegat. Min familie og jeg bor i Snogebæk på Bornholm.