Flæskesteg og fløde fås for en slik

Der er priskrig blandt landets discountkæder op til jul, og der bliver ikke skudt med løst krudt. Når en flæskesteg sjældent er set billigere, skyldes det hård konkurrence kæderne imellem

Kritikere har hævdet, at det er uetisk at køre med så lave priser på fødevarer, blandt andet fordi det lægger op til mere madspild. De laver priser behøver imidlertid ikke kun at være et problem.
Kritikere har hævdet, at det er uetisk at køre med så lave priser på fødevarer, blandt andet fordi det lægger op til mere madspild. De laver priser behøver imidlertid ikke kun at være et problem. . Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Det er ikke kun ved test- og vaccinationssteder, at danskerne har stået i kø den sidste uges tid. Også foran landets supermarkeder er folk mødt op fra morgenstunden for at stå i kø. Ikke for at få en vaccine eller en test, men derimod for at få fingrene i en billig flæskesteg.

Atter i år har discountkæderne i Danmark, som de har for vane op til jul, ført priskrig om julens traditionelle spiser. Og i år er det discountkæden Rema 1000, der har vundet slaget om at kunne diske op med den laveste pris på flæskesteg. 4,95 kroner pr. halvkilo er prisen frem til den 23. december.

Kommunikationschef hos Rema 1000, Jonas Schrøder, fortæller, at alle discountbutikker hvert år håber at blive den kæde, der kan vinde kampen om at lange den billigste flæskesteg – og andre traditionelle julevarer – over disken. Butikkerne sælger varerne til under indkøbspris, men satser på at hive det tabte hjem ved at kunderne, der kommer for slagtilbuddenes skyld, lægger andre varer i indkøbskurven.

”Det er en tradition i dagligvarebranchen, at vi har den her form for finale sidst på året. Alle vil gerne vise, at de er billigst på de varer, som rigtig mange gerne vil have på julebordet,” siger han.

Sidste år var Rema 1000 nede på under en 10’er pr. halve kilo flæskesteg, men i år har de altså presset prisen endnu længere i bund.

”Helt grundlæggende handler det om, at der er enormt hård konkurrence mellem discountbutikkerne. Det bliver også tydeligt, når man ser, at det er de samme varer, vi sætter priserne ned på. Det er piskefløde, risalamande, kaffe og flæskesteg – altså de traditionelle varer i julen,” siger Jonas Schrøder.

Det er flere måneder siden, at man i Rema 1000 fastlagde julens priser i håbet om, at de holdt, og at man ikke skulle ændre noget senere, fordi andre butikker kunne præstere en pakke smør til mindre end fire og en halv krone eller kirsebærsauce til under fire kroner. Og ifølge Jonas Schrøder er det altafgørende at være skarp på priserne, hvis man skal overleve som butikskæde i netop Danmark.

”Man kan have mange meninger om det. Men vi er bare et land, hvor folk er ekstremt tilbudsdrevne. I forhold til andre lande trigger en god pris os rigtig meget. At vi i år skal være ekstra skarpe hænger sammen med, at vi er mange kæder, der har haft gode regnskaber oven på corona, men at der nu på bagkant er rigtig hård konkurrence,” siger han.

Kritikere har hævdet, at det er uetisk at køre med så lave priser på fødevarer, blandt andet fordi det lægger op til mere madspild. Folk vil købe mere, end de reelt får spist. Men hos Mødrehjælpen var madspild ikke det første, direktør Ninna Thomsen tænkte på, da hun opdagede, at discountkæderne i år har skruet ekstra langt ned for priserne på de fødevarer, vi traditionelt køber til jul.

”Jeg blev rigtig glad på mange familiers vegne, da jeg så de priser, der blev lagt frem. Jeg ved, at de familier, der har det sværest økonomisk, lige nu står i situationer, hvor de må vælge det fra, som mange danskere regner som det mest basale i julen. Det er julemaden, gaverne og juletræet, der er i spil,” siger hun.

I år har rekordmange familier søgt julehjælp hos Mødrehjælpen, og for dem vil de gode slagtilbud på madvarer, der ses lige nu, kunne gøre en konkret forskel.

”Det vil i den grad kunne mærkes, at de kan købe julens madvarer til gode priser. De her familiers største problem er ikke, at deres luksusrejse til Spanien er blevet aflyst på grund af corona. Det er familier, der allerede i efteråret begyndte at spekulere på, hvordan de skulle få råd til det, når der skulle laves pakkeleg i skolen og købes julegaver til børnene. Og så kan det godt være, at nogen taler om, at det kan resultere i madspild, når varerne bliver så billige. Men helt ærligt, lad os tage kampen om madspild på alle årets andre dage og lige denne dag glæde os over, at der er nogle familier, der med de lave priser får mulighed for at kunne lave et ordentligt julemåltid,” siger Ninna Thomsen.