Prøv avisen

Flere ældre deler hverdagen med en partner

59 procent af de ældre over 65 år lever med en partner. Og langt størstedelen af parrene er gift. Ifølge en seniorforsker fra Vive og en forhenværende chefkonsulent fra Ældre Sagen er ældre ægtefæller ofte til stor hjælp for hinanden - både praktisk og psykisk. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Stigende levealder blandt især mænd er hovedårsag til, at færre ældre bor alene. Tosomheden kan være en stor fordel for de ældres livskvalitet og for samfundet.

En hjælpende hånd med madlavningen. En diskussion om dagens nyheder over morgenkaffen. Et opmærksomt blik på ægtefællens skavanker.

Ældre kan have stor gavn af at leve sammen med en partner, og derfor bliver det modtaget som gode nyheder, at et stigende antal ældre ifølge Danmarks Statistik bor sammen med en ægtefælle eller kæreste.

Udviklingen er tydeligst hos de 81-årige. Her bor seks ud af ti i dag sammen med en partner. For ti år siden - i 2009 - var det fem ud af ti.

Hos Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - fortæller seniorforsker Anu Siren, at den primære årsag til udviklingen skal findes i en stigende levetid blandt de ældre - især blandt mændene.

- Tidligere var det især kvinder, der blev enker. Ofte kunne deres ægtefælle dø 10 eller endda 20 år, før de selv døde. Den forskel i levetiden er blevet mindre, og den tid, man er alene, er blevet kortere, siger hun.

Middellevetiden er i dag - i runde tal - 83 år for kvinder og 79 år for mænd. Til sammenligning kunne kvinder i slutningen af 1980'erne forvente at blive 78 år, mens mændene i gennemsnit blev 72 år.

Tidligere var der desuden en større tendens til, at kvinder giftede sig med ældre mænd, hvilket øgede risikoen for en længere tilværelse som enke.

Den aktuelle udvikling er en stor fordel for de ældre selv, forklarer Anu Siren.

- Ægtefæller yder megen hjælp til hinanden i hverdagen. Det er en slags usynlig hjælp. Partneren kan give social og emotionel støtte, som er meget vigtig for trivslen. At leve sammen med en partner har også betydning økonomisk, fortæller seniorforskeren.

Og når ægtefæller kan hjælpe hinanden, bliver der mindre behov for støtte udefra. Derfor er der også en samfundsmæssig gevinst at hente, når flere ældre har en nærtstående at dele hverdagen med, pointerer Anu Siren.

Også forfatter, jurist og forhenværende chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler kan nævne en lang række fordele ved de ældres hyppigere tosomhed.

Det sociale er et vigtigt aspekt. Mennesker har simpelthen godt af at have nære relationer og at have nogen at dele deres daglige bekymringer med.

Et velfungerende parforhold har desuden en beskyttende funktion.

- Når man er et par, kan man passe på hinanden, lægge mærke til hinanden og opdage små udsving hos den anden - både humørmæssigt og fysisk - fordi man kender hinanden så godt, siger Margrethe Kähler.

- På den måde kan man stoppe problemer i tide eller få dem repareret.

Dertil kommer, at de ældre - når de er to - har mindre behov for deres børns hjælp. Det er en fordel for alle parter, mener Margrethe Kähler.

- Ældre kan være meget opmærksomme på ikke at ligge deres børn til last, fordi de tænker, at børnene har så travlt.

- Omvendt vil børnene vide - hvis deres forældre ikke bor alene - at der er en til at holde øje med deres mor eller far. På den måde bliver de aflastet og får mindre dårlig samvittighed, siger hun.

Antallet af ældre i Danmark er siden 2009 steget med en kvart million. De ældre over 65 år udgør nu en femtedel af befolkningen.

/ritzau/