Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Mange dyr og planter er i fare for at uddø

Dagsommerfugle er i stærkt truede i den danske natur. Her ses den mest udbredte dagsommerfugl, Græsrandøje. Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Talrige danske arter af dyr, planter og svampe er i farezonen. Mange kan forsvinde, viser rødliste over 13.300 arter. Kursen skal vendes, lover miljøminister.

Danmarks natur fortsætter mange års nedtur. Vibe, nattergal, karplanter, bier, snudebiller og omkring 4500 andre arter er truede.

Tusinder af dyr, planter og svampe er så pressede, at de risikerer at uddø, advarer forskerne bag en ny rødliste over truede arter.

Rødliste 2019 er udarbejdet af forskere fra Aarhus Universitet. Den viser overordnet tilbagegang siden rødlisten fra 2010.

Bag gennemgangen af 13.300 arter står blandt andre Jesper Erenskjold Moeslund fra Aarhus Universitet. En rødliste er en oversigt over arter, der enten er forsvundet i nyere tid, i fare for at forsvinde eller sjældne.

- Vi kan se, at der er en lille - men dog signifikant - tilbagegang for arterne i forhold til den seneste rødliste, siger Jesper Erenskjold Moeslund.

For truede og næsten truede arter er cirka 2,5 procent af arterne i fremgang, mens lidt over 15 procent vurderes at gå tilbage, oplyser han.

Ifølge forskeren er den mest nærliggende forklaring, at mange arter har svært ved at klare sig i landbrugslandet. Her råder monokulturerne stadig - altså én dominerende afgrøde uden plads til ukrudt, insekter, fugle og pattedyr.

- Der er brug for større sammenhængende arealer, som arterne kan boltre sig på. De skal have mulighed for at sprede sig mellem egnede levesteder uden at møde pløjemarker og andre ørkenlignende naturområder, siger Jesper Erenskjold Moeslund.

Problemerne er stadig størst i skovene og i det åbne græsland.

Miljøminister Lea Wermelin (S) ser på listen med stor alvor.

- Den nye rødliste sætter to streger under, at vores natur er i krise. Mange arter er helt i fare for at uddø herhjemme, siger ministeren.

- Vi skal vende denne her tilbagegang til fremgang, siger Lea Wermelin og slår til lyd for mere vild og sammenhængende natur.

I oktober skal hun afgive rapport om Danmarks natur på FN's topmøde om biodiversitet i Kunming i Kina.

Verdens lande har i FN lovet at bremse naturens tilbagegang senest i 2020. Den oprindelige frist i 2010 blev udsat i ti år.

Carsten Rahbek, professor i biodiversitet ved Københavns Universitet, finder det dybt nedslående, at udviklingen ikke vender. Vi ved godt, hvad der skal til - vi gør det bare ikke, understreger han.

- Når tallene ser sådan ud, må man revurdere, om vi gør det rigtige, siger han.

Alle eksperter peger på mere urørt skov og større sammenhængende naturområder.

- Vi skal prioritere arealer til virkelig natur. Men når vi har Natura 2000-områder med golfbaner, dyrkede marker og benzinstationer, er det ikke at tage det seriøst. Og når Naturstyrelsen dyrker landbrug og skovbrug på statsarealer, så er der en iboende konflikt. Vi kan ikke både blæse og have mel i munden på samme tid, siger Carsten Rahbek.

I WWF Verdensnaturfonden er biolog Thor Hjarsen stærkt bekymret.

- Vi kan se, at der faktisk er tre gange så mange arter, det går værre for, end arter, det går bedre for, siger han.

- Staten må gå først, og vi har derfor foreslået miljøministeren, at skovdrift i statsskovene stopper inden 2030, og at statsskovene bliver til vild natur.

Lea Wermelin vil ikke tage stilling til enkeltforslag, før regeringen i foråret fremlægger en samlet naturpakke.

Socialdemokratiet lovede dog før valget at arbejde for 75.000 hektar urørt skov.

Morten D.D. Hansen, naturvejleder og museumsinspektør fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, kalder rødlisten deprimerende læsning.

- Det er bare den generelle trend for de truede arter af planter, svampe og især insekterne, at det går virkelig ad helvede til. Vi står til at miste ufatteligt mange arter fra den danske natur i løbet af de næste år, siger han.

/ritzau/