Prøv avisen

Flere børn ringer til linje om selvmord

Antallet af opkald, der tikker ind hos rådgivningstelefonen BørneTelefonen, fra børn og unge, som har selvmordstanker, stiger. Børn helt ned til 10 år ringer ind med tunge og alvorlige overvejelser om selvskade. Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix

BørneTelefonen får flere opkald fra børn og unge, som har selvmordstanker. Det bekymrer Børns Vilkår, men stigningen opleves ikke hos Børnepsykiatrisk Selskab.

Hos BørneTelefonen har man i løbet af de seneste fem år oplevet, at langt flere børn og unge ringer ind og fortæller, at de har selvmordstanker eller forsøgt at tage deres eget liv.

Denne triste udvikling gælder særligt for de yngste børn. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I årene fra 2013 til 2017 fik rådgivningslinjen 10.000 opkald fra børn og unge med selvmordstanker. En analyse viser, at henvendelser fra børn på 10 til 12 år er mere end fordoblet i den periode.

Udviklingen overrasker ikke Rasmus Kjeldahl, der er direktør for Børns Vilkår, som står bag BørneTelefonen.

- Det bekymrer mig selvfølgelig en hel del, at vi ser et stigende antal unge og også ret små børn helt nede i 10-års alderen, som går og har meget tunge og alvorlige selvmordstanker.

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at de lidt ældre har de her problemer. Men at det allerede starter nede i 10 års alderen, det bør give os alle grund til meget stor bekymring, siger han.

Overgreb, vold eller ydmygende behandling er ofte oplevelser, som børn og unge med selvmordstanker har været udsat for, fortæller direktøren.

Han oplever også, at børn og unge, der henvender sig til telefonen, fortæller mere om ensomhed og angst end førhen.

- Det kan dels være noget, der minder lidt om stress, og så kan det være det her med, at man føler sig socialt isoleret i en verden, hvor alle andre ser ud til at have et nemt liv og gode venner.

- Man føler ikke, at man selv duer til noget, og at man lever op til de forventninger, som venner, forældre og samfundet har, siger han.

Det fremgår af opgørelsen, at der var 1628 børn og unge, der i 2013 henvendte sig for at tale om selvmord.

Det tal lå i 2015 på 1877, mens det var steget til 2825 i 2017. Det er dog ikke muligt at se, om der kan være gengangere iblandt.

Hos Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab oplever formand Anne Marie Råberg Christensen ikke samme stigning.

- I vores arbejde har vi nogenlunde det samme antal henvendelser med selvmordstanker, som vi har haft de seneste tre år.

Stigningen i antallet af opkald til BørneTelefonen er ikke nødvendigvis et billede på, at der er flere børn og unge, som har selvmordstanker, mener formanden.

- Selvmordstanker er ret almindelige. Men det, at man ringer ind til telefonen, er nyt, og det at man måske bruger elektroniske medier mere til at diskutere og reflektere over det, siger hun.

Børns Vilkår oplever, at flere børn tør ringe, og at telefonen er blevet mere kendt. Men Rasmus Kjeldahl vurderer ikke, at der er hovedårsagen til stigningen.

Forældre og andre i den tætte omgangskreds kan spørge ind til barnets velvære og følelser for at opdage, hvis barnet har selvmordstanker.

Det fortæller Annette Erlangsen, der er seniorforsker ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse.

- Hvis børnene har den tanke, kan det være en lettelse at få lov til at tale med nogen om det. Så det kan være en rigtig god idé at spørge ind, hvis man er bekymret.

- Selv hvis man ikke har den mistanke, kan det være godt at melde ud til sine børn, at det er et emne, man godt kan tale sammen om, siger hun.

/ritzau/