Prøv avisen

Flere danske forældre er alene med børnene

Antallet af eneforsørgende mænd er siden 2000 vokset med 50 procent, mens antallet af eneforsørgende kvinder er vokset noget mindre, nemlig med 25 procent, viser nye tal (Modelfoto)

Antallet er eneforsørgende forældre er vokset markant siden år 2000, viser ny undersøgelse

Stadig flere danskere står alene med håndteringen af lortebleer og lektiehjælp. Ifølge en ny undersøgelse bliver der nemlig flere og flere enlige forældre, skriver Berlingske torsdag.

I dag er der knap 180.000 danskere, som forsørger et eller flere hjemmeboende børn under 25. Tallene stammer fra en rapport fra Center for Alternativ Samfundsanalyse.

- Generelt har eneforsørgerne fået det bedre, og at være enlig mor eller far er i dag ikke nødvendigvis forbundet med mere mistrivsel eller fattigdom end andre familietyper, siger Per Schultz Jørgensen, der er medforfatter til rapporten, til Berlingske.

LÆS OGSÅ: Forsker: Børn skal opfattes som små voksne

Tallene fra Center for Alternativ Samfundsanalyse viser, at det navnlig er antallet af enlige fædre, der er vokset.

Antallet af eneforsørgende mænd er siden 2000 vokset med 50 procent, mens antallet af eneforsørgende kvinder er vokset noget mindre, nemlig med 25 procent.

Digteren Dan Turell beskriver i et af sine digte, at det ikke er let at være enlig mor, og det har han muligvis ret i. Men ud fra en økonomisk betragtning kan man ikke sige det så firkantet.

Undersøgelsen viser ifølge Berlingske, at syv procent af de enlige mødre lever under OECD's fattigdomsgrænse. Men det er ikke anderledes end det generelle billeder af familier, hvor der både er en far og en mor til at deles om opgaverne.

LÆS OGSÅ: Forældres kontakt til adoptivbørn er en menneskeret

Forklaringen på det stigende antal eneforsørgere skal formentlig både findes i, at det i dag er økonomisk lettere end førhen, og i, at det ikke er så ugleset at være enlig som tidligere.

- Familiebegrebet er under voldsom forandring. Engang var familien en fasttømret enhed, defineret ved to generationer og både en far og en mor. Det familiebegreb er udhulet, siger Per Schultz Jørgensen til Berlingske.

Antallet af eneforsørgende mænd er siden 2000 vokset med 50 procent, mens antallet af eneforsørgende kvinder er vokset noget mindre, nemlig med 25 procent, viser nye tal (Modelfoto)