Flere danske kvinder slutter sig til Islamisk Stat

Meget få personer er rejst til konfliktzonen i Syrien og Irak i det seneste år, men langt hovedparten af dem er yngre kvinder, viser ny PET-analyse

PET vurderer også, at meget få personer er rejst til konfliktzonen i Syrien og Irak i det seneste år, men langt hovedparten af dem er yngre kvinder.
PET vurderer også, at meget få personer er rejst til konfliktzonen i Syrien og Irak i det seneste år, men langt hovedparten af dem er yngre kvinder. . Foto: AP.

I slutningen af maj sidste år forsvandt to dansk-kurdiske søstre på 19 og 24 år fra deres hjem i Brøndby, og i dag har de to studerende angiveligt sluttet sig til Islamisk Stat. De to unge kvinder er efter alt at dømme et eksempel på, at flere danske kvinder slutter sig til den islamistiske terrorbevægelse. En ny trusselsvurdering fra Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste (PET) viser, at kvinder spiller en større rolle i islamistiske miljøer i både Danmark og internationalt end tidligere.

Analysen konkluderer også, at terrortruslen mod Danmark vokser, fordi den vestlige verden bliver ramt af et stigende antal terrorangreb. Det fremgår, at antallet af angreb eller forsøg på angreb i Vesten er steget fra i gennemsnit ét pr. måned i perioden fra 2011 til 2014 til fire i 2015 og knap fem i 2016. Samtidig konkluderer analysen, at flere kvinder i Europa end tidligere er med til at planlægge angrebene.

PET vurderer også, at meget få personer er rejst til konfliktzonen i Syrien og Irak i det seneste år, men langt hovedparten af dem er yngre kvinder.

”Det er kvinder, som vi nu ser rejse ud, og vi har også set kvinder være involveret i terroranslag i Europa i løbet af året. Det er en ændring, vi er nødt til at være opmærksomme på,” siger chefen for PET Finn Borch Andersen til nyhedsbureauet Ritzau.

Han forklarer, at Islamisk Stat retter propagandaen mod kvinder.

”Man lægger op til, at det er godt at komme ned til kalifatet, og at man kan leve godt der. Jeg er bange for, at det er noget af den propaganda, der er med til at trække dem mod konfliktområdet,” siger han.

PET vurderer, at i alt 145 personer er rejst fra Danmark til Syrien eller Irak de senere år, og af dem er en tredjedel kvinder.

Journalist og forfatter Deniz Serinci, der har skrevet bogen ”Terrorens Kalifat” om Islamisk Stat, har fået en del henvendelser fra familiemedlemmer til kvinder, der er rejst til kalifatet.

Han har selv kendskab til sager om 10 kvinder, der befinder sig i krigszonen. Rekrutteringen foregår ifølge Deniz Serinci typisk i lukkede grupper på for eksempel Facebook.

”Når danske kvinder rejser ned til kalifatet, handler det om flere ting. Islamisk Stat har mistet 56 procent af deres territorium i Irak og 27 procent i Syrien. Flere kvinder tænker: ’Det går tilbage for kalifatet, lad os give dem en hjælpende hånd’. For mange er kærlighed også en central grund til at rejse. Nogle har mænd i krigsområdet, andre søger kærligheden blandt IS-krigere,” siger Deniz Serinci.

Han fortæller, at kvinderne typisk kommunikerer med deres familier i Danmark.

”Kvinderne bliver ikke sendt i kamp. Men udfra hvad deres familier fortæller, arbejder en del danske kvinder som sygehjælpere på en klinik i Raqqa. De kan også finde arbejde med at fremstille lægemidler eller i det særlige kvindepoliti, der håndhæver den offentlige moral. Nogle af kvinderne bliver gift med IS-krigere og ender som husmødre. Flere fortryder, men det er meget vanskeligt for dem at forlade Islamisk Stat,” fortæller Deniz Serinci.

Ifølge PET’s nye analyse er omkring halvdelen af de 145 danskere, der de seneste år er rejst til konfliktzonen i Syrien og Irak, vendt hjem igen.

PET’s øverste chef, Finn Borch Andersen, fortæller, at efterretningstjenesten er meget opmærksom på gruppen af hjemvendte.

”Det er en nogenlunde stabil masse, vi forholder os til, og vi holder selvfølgelig øje med, om der er indikationer på, at nogle af dem kunne være farlige,” siger Finn Borch Andersen.