Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Flere danskere er dårlige betalere

Hos Forbrugerrådet er seniorøkonom Morten Bruun Pedersen ikke overrasket over, at danskernes gæld igen sætter rekord. Forbrugerrådet mener, at det er for let at stifte gæld uden en egentlig kreditvurdering. Foto: Mads Jensen Denmark

Gælden stiger blandt midaldrende danskere. Nyt register skal hindre, at forgældede bliver yderligere forgældet

Danskernes gæld vokser, og registeret over dårlige betalere, RKI Experian, har optaget rekordmange danskere over dårlige betalere, viser nye foreløbige tal. Registeret er landets største database over dårlige betalere, og i første halvår af 2012 satte det rekord, da hver 20. dansker var registreret. Men også i sidste halvdel af 2012 er antallet af danskere, der registreres som dårlige betalere, vokset svagt, og det samme er den ubetalte gæld pr. person.

Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen hæfter sig ved, at det især er voksne danskere, som har fået mere ondt i økonomien.

LÆS OGSÅ: De ubetalte regningers pris

Det er for folk i alderen 40 til 60 år, at gælden er steget, og antallet af dårligere betalere er vokset. Det hænger sammen med, at 2012 var året med næstflest tvangsauktioner siden 1994. Hver dag mistede 14 danske familier deres hjem på en tvangsauktion, og det kan være en af forklaringerne på, at gælden er steget, siger hun.

Hos Forbrugerrådet er seniorøkonom Morten Bruun Pedersen ikke overrasket over, at danskernes gæld igen sætter rekord. Forbrugerrådet mener, at det er for let at stifte gæld uden en egentlig kreditvurdering.

LÆS OGSÅ: Gældsplagede står i kø til rådgivning

I en krisetid er der flere, som forsøger at bringe sig ud af en presset økonomisk situation ved at låne alt for dyre penge, og enkeltpersoner betaler en høj pris for det, siger Morten Bruun Pedersen.

I næste måned lancerer RKI et nyt gældsregister, Kreditstatus, hvor det bliver muligt for firmaer at undersøge, hvor meget gæld en person har, inden man bevilger et lån. Direktør Charlotte Møller Andersen fra RKI ser det nye register som et redskab, der kan sikre, at håbløst forgældede mennesker ikke stifter ny gæld.

LÆS OGSÅ: Nødråb: De unge aner intet om skatteforhold

Registret hilses velkomment af Forbrugerrådet. Også erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) er positiv:

Der kan være behov for at hjælpe nogle forbrugere, så de ikke stifter for stor gæld og bliver registreret i RKI. Det nye register kan være et værktøj for forbrugerne til at få et samlet overblik over deres økonomi, så de ikke kommer i økonomiske vanskeligheder, siger Vilhelmsen.

At antallet af dårlige betaler stiger viser, at der er brug for en større privatøkonomisk viden blandt danskerne, lyder det fra flere.

Hver 20. i alderen 18 til 30 år er registreret i RKI, og det får Venstres forbrugerpolitiske ordfører, Jan E. Jørgensen, til at efterlyse indføring i privatøkonomi i folkeskolen.

Det er et oplagt tema i matematik, men det er også en opgave for familierne. I årene med vækst har det ikke været populært at sætte tæring efter næring, men det bliver forældre nødt til at lære deres børn, siger Jan E. Jørgensen, som bakkes op af Forbrugerrådets Morten Bruun Pedersen: Alt for mange unge optager i dag lån uden at vide, hvad renter betyder. Vi vil overveje at lave et materiale, som kan støtte forældre i at give deres børn og unge en økonomisk dannelse.