Flere danskere tog på cykeltur i 2022

De seneste år har antallet af cykelture generelt været faldende. Men i 2022 stegt antallet med 8,5 procent.

Siden 2014 har færre danskere taget cyklen. Den tendens er dog vendt i 2022, hvor foreløbige tal viser, at flere danskere valgte cyklen. (Arkivfoto).
Siden 2014 har færre danskere taget cyklen. Den tendens er dog vendt i 2022, hvor foreløbige tal viser, at flere danskere valgte cyklen. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Langt de fleste danskere har en cykel, som bliver brugt til alt fra hverdagens gøremål, ture i skoven eller til cykelferier.

Danmark er et af de lande i verden, der cykler allermest.

De seneste år har antallet af cykelture dog generelt været faldende. Men i 2022 var tendensen en anden.

Her steg antallet af cykelture i Danmark med 8,5 procent i forhold til året før.

Det viser foreløbige tal fra Vejdirektoratets cykeltrafikindeks.

- Cykling er sundt for den enkelte. Det er godt for klimaet og med til at mindske trængslen.

- Derfor er det positivt, at danskerne er kommet mere ud på cyklen. Nu er det vigtigt, at vi holder fast i udviklingen, siger transportminister Thomas Danielsen (V).

2022 var udnævnt til "Cyklens år". Det betød, at der var fokus på at få flere til at cykle, ligesom der var afsat tre milliarder til cykelprojekter.

Også den danske Tour de France-start i Danmark understregede fokus på cyklisme i 2022.

At flere har valgt at tage cyklen kan også skyldes stigningerne i priserne på brændstof og el.

Det var særligt i det tidlige forår, i sensommeren og det tidlige efterår, at danskerne oftere tog cyklen. Det var også i denne periode, at der var mange solskinsdage i Danmark.

Fra 2014 til 2021 er antallet af cyklister på danske cykelstier faldet næsten 14 procent.

Konsulentfirmaet Wilke har tidligere undersøgt for Vejdirektoratet, hvad der er årsagerne til, at folk holder op med at tage cyklen eller cykler mindre.

Her kom der ikke nogen entydig konklusion, da det afhænger af, hvor i landet man bor, og hvilken livssituation man er i.

Blandt andet lange afstande til arbejde, en travl hverdag, og at det er blevet en vane at tage bilen, blev nævnt som nogle af årsagerne.

I sommer underskrev daværende transportminister Trine Bramsen (S) en deklaration, der skal få antallet af cykelture tilbage på niveauet fra 2014 senest i 2030.

Og det mål vil den nye transportminister også arbejde for. Især nu hvor der er sket en stigning i antallet af cykelture.

- Det er en fælles opgave af udnytte cyklens mange fordele. Derfor er det også rigtig positivt, at både erhvervslivet, staten og kommuner og regioner trækker i samme retning.

- Jeg vil i den kommende tid række ud til kommuner og organisationer i forhold til, hvordan vi holder fast i den gode udvikling, siger Thomas Danielsen.

/ritzau/