Flere dropper heksen til sankthans: Det er ikke noget at være stolt af

Afbrænding af heksedukker til sankthans har for alt mange grimme middelalderreferencer, mener flere, der dropper heksen på bålet.

Flere dropper heksen på bålet i år. I stedet for at brænde hekse af, bør vi hylde dem som symbol på natur og magi.
Flere dropper heksen på bålet i år. I stedet for at brænde hekse af, bør vi hylde dem som symbol på natur og magi. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.

Vi skal stoppe med at idealisere hekseafbrændingerne og i stedet hylde heksen, naturen og magien. Sådan lyder det fra initiativtagerne til "Feministisk Sommersolhverv" - et alternativ her på sankthans, hvor midsommerbålet stadig er midtpunktet for aftenen, men uden en heks på toppen. Og de er ikke de eneste, der torsdag giver en alternativ mulighed for at fejre sankthans uden hekseafbrænding, som mange nu i stedet kalder midsommerfest. Blandt andet har Det Kongelige Teater inviteret til sankthans og fejring af midsommeren med en hyldest til heksen.

"Jeg synes, det bliver en meget grim reference til middelalderen, som jeg ikke mener, vi skal være stolte af. Hekse er nogle, der tør gå mod strømmen, de er opfindsomme, henter inspiration i naturen og tør kæmpe for det, de tror på. Det bør vi i stedet hylde," siger Annasophia Petri, der er astrolog, magiker og podcastvært.