Flere familier spørger om penge til husleje og vintertøj

Organisationer melder om væsentligt flere, der opsøger hjælp, efter at kontanthjælpsloftet er trådt i kraft.

Der er kun gået et par uger, siden kontanthjælpsloftet blev en realitet.

Men flere organisationer og Socialrådgiverforeningen mærker allerede nu en stigende efterspørgsel på hjælp fra økonomisk trængte borgere.

Blandt andet Kirkens Korshær forsøger at dulme bekymringerne hos folk, der har fået deres ydelser fra det offentlige beskåret.

- Vi bliver kontaktet af folk, som ikke ved deres levende råd. Det er både familier og enlige, siger chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun nævner uddeling af tøj, spisegrupper, rådgivning og bisidning ved møder i kommunen som eksempler på hjælp, organisationen kan tilbyde.

Kontanthjælpsloftet blev en realitet 1. oktober.

Det har ikke reduceret selve kontanthjælpen. Men det sætter en grænse for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser.

Mange kontanthjælpsmodtagere får eksempelvis boligstøtte. Støtten vil blive beskåret, hvis deres ydelser sammenlagt ellers overskrider loftet. Og det mærker eksempelvis par med børn.

Også den såkaldte særlige støtte kan blive ramt. Kontanthjælpsloftet påvirker imidlertid ikke børnepenge og støtte til daginstitutioner.

Travlheden har også meldt sig hos Mødrehjælpen, der blandt andet giver børnefamilier og gravide økonomisk rådgivning.

- Vi har fået mange henvendelser fra frustrerede borgere, som ikke ved, hvordan de skal få hverdagen til at hænge sammen, siger rådgivningschef Pernille Kristoffersen.

En lignende udmelding kommer fra landets socialrådgivere.

Siden 1. oktober har der været et "stærkt stigende" antal henvendelser på kommunernes ydelses- og jobcentre, fortæller formanden for Dansk Socialrådgiverforening i Region Nord, Mads Bilstrup.

- Vi kan give råd og vejledning og herunder opfordre borgerne til at forsøge at finde en billigere bolig eller gennemgå deres budget. Men vi har ikke mulighed for at kompensere dem økonomisk, siger han.

Aftalen om det nye kontanthjælpsloft blev indgået sidste år mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.