Prøv avisen

Flere imamer i fængsler mødes med skepsis

"Allerhelst ser vi, at man helt fjerner imamerne fra fænglerne," siger Martin Henriksen (DF). Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Kriminalforsorgsforeningen har ingen planer om at benytte sig af imamer i kampen mod radikalisering. Terrorforsker er i tvivl om imamernes effekt

Da Danmark midt i februar blev ramt af et terrorangreb, lød startskuddet samtidig til en debat om, hvordan radikalisering blandt landets unge muslimer kan bekæmpes.

I januar vedtog regeringen og satspuljepartierne en plan for kampen mod radikalisering. Her var en af konklusionerne, at imamer ikke skal være en del af løsningen.

Alligevel ønsker Fængselsforbundet, der organiserer landets fængselsbetjente, nu at tilknytte flere imamer til landets fængsler. Det oplyser forbundets formand, Kim Østerbye.

”Fængselsbetjentene er dybt afhængige af at finde ud af, hvad der foregår i de radikaliserede miljøer,” siger han til Berlingske og fortsætter:

”Derfor er det klogt at samarbejde med flere moderate imamer eller andre, som har en hamrende god fornemmelse for, hvornår noget er ekstremt.”

Forslaget er inspireret af fængsler i Frankrig og Belgien, der er begyndt at tilknytte imamer i kølvandet på nylige terrorangreb.

Et samarbejde med flere imamer i de danske fængsler står dog ikke øverst på ønskesedlen hos Kriminalforsorgsforeningen, der blandt andet omfatter socialrådgivere, lærere og pædagoger i landets fængsler.

”Jeg vil hellere gå den fagligt sikre vej og bruge socialrådgivere og psykologer til samtaler med de indsatte, end jeg vil bruge imamer, som kan have alle mulige forskellige baggrunde,” siger landsformand for foreningen, John Hatting.

”Vi er ikke afvisende over for idéen, men vi vil hellere lægge vores hovedkræfter der, hvor vi ved, at der er faglig evidens for, at afradikalisering virker og på den måde også bruge borgernes skattekroner mest fornuftigt,” siger John Hatting.

Terrorforsker Magnus Ranstorp står i spidsen for en ekspertgruppe i Københavns Kommune, der beskæftiger sig med arbejdet mod radikalisering. Han mener, at der både er argumenter for og imod at tilknytte imamer i de danske fængsler.

”Jeg tror, at imamer kan have mulighed for at påvirke nogen i den rigtige retning, men der er også mange religiøse unge, som slet ikke lytter til imamer. Så det er rigtig svært at sige, hvilken effekt imamer i de danske fængsler vil have,” siger han.

Der er flere ting, der skal overvejes, hvis man beslutter sig for at tilknytte flere imamer til landets fængsler, mener Magnus Ranstorp.

”Imamerne skal have den rigtige baggrund. Man bliver nødt til at sikkerhedstjekke dem og sørge for, at man tilknytter imamer, der kan nå ud til de unge,” siger han og tilføjer:

”Jeg mener heller ikke, at det nødvendigvis behøver være imamer. Det kan også være folk fra samme miljø, der forstår de unge og kan ryste dem i deres tro.”

Ifølge Dansk Folkeparti, der arbejdede for at imamerne blev skrevet ud af afradikaliseringsplanen, har imamerne ikke noget at gøre i kampen mod radikalisering.

”Allerhelst ser vi, at man helt fjerner imamerne fra fængslerne,” siger partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Kriminalforsorgen har fra slutningen af 2012 til marts 2015 sendt cirka 60 rapporter om radikaliserede indsatte til Politiets Efterretningstjeneste.