Der er kommet flere jordemødre, men færre hænder til fødsler

Selvom fødeafsnittene er tilført bemanding ifølge de rå tal, er medarbejdernes oplevelser reelle, siger Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Arkivfoto. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

De seneste 10 år er der født færre børn og ansat flere jordemødre. Alligevel er jordemødrene presset som aldrig før, og både ekspert og Danske Regioner ønsker en mindre rigid økonomistyring på fødeafdelingerne

De seneste 10 år er fødselstallet i Danmark gået ned, og antallet af jordemødre er øget. Alligevel har landets fødeafdelinger travlt som aldrig før: I denne uge forlod klinikchefen for Rigshospitalets fødeafdeling, Morten Hedegaard, sin stilling i protest mod forholdene, som også jordemødrene ofte har udpeget som forjagede eller ligefrem farlige.

Og selvom fødeafsnittene er tilført bemanding ifølge de rå tal, er medarbejdernes oplevelser reelle, siger Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

”Jeg anerkender klart, hvad jordemødrene oplever på fødeafdelinger, selvom tallene ser anderledes ud. Det handler blandt andet om, at man på nogle afdelinger har ændret fagsammensætningen, så der er mindre støttepersonale i form af sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter og en større kompleksitet i flere forløb,” siger hun.

De seneste 10 år har fødselstallet i Danmark været faldende, fra 64.282 i 2005 til 58.205 i 2015. Antallet af jordemødre er derimod steget, så der i september i år var i alt 1450 fuldtidsstillinger i Danmark, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.