Prøv avisen

Flere kæledyr kremeres

Antallet af kæledyrskremeringer er tredoblet på fem år. Biskop advarer mod en menneskeliggørelse af kæledyr

Af Andrea

Bisgaard Hansen

Kæledyrsejere går ikke længere ned i baghaven for at begrave deres afdøde kæledyr. De bruger i stedet flere tusinde kroner på at få kremeret dyret på et af landets to kæledyrskrematorier. I løbet af de seneste fem år er antallet af dyrekremeringer steget fra cirka 550 i 1999 til 1700 i år, oplyser Ada's Kæledyrskrematorium på Sjælland og Glenstrup Gård i Jylland.

Det er hovedsageligt hunde og katte, der bliver kremeret. Men også fugle, kaniner, hamstere, varaner og slanger er blevet afleveret på krematorierne, der efter et par dage kan aflevere dyrets jordiske rester tilbage til ejeren i en urne.

Stigningen skyldes en generel holdningsændring, mener ejeren af Glenstrup Gård Kæledyrskrematorium.

- Kremeringer er også stigende blandt mennesker. Derfor ønsker flere at lade deres kæledyr kremere. Men jeg tror også, at der er opstået en større miljøbevidsthed. Det kan give visse problemer at begrave hunden i haven, siger Niels Friis Østergaard.

På Ada's Kæledyrskrematorium på Sjælland har man en anden mulig forklaring.

- Jeg tror ikke, at folk er blevet mere sentimentale over for deres dyr. Stigningen kommer simpelthen af, at folk har opdaget muligheden, siger Wivi Caspersen fra krematoriet.

Hundepsykolog Lone Greva har et andet bud:

- Samfundet bliver mere og mere fremmedgjort for os. Derfor har vi behov for varme og nære relationer, som vi for eksempel finder hos dyr. Og når man mister en kær ven, ønsker man også at give vennen en værdig afslutning på livet, siger hun.

Biskop over Viborg Stift, Karsten Nissen, mener, at tilhørsforholdet til kæledyr kan blive for ekstremt.

- Man skal passe på med at menneskeliggøre kæledyr. Vi bør bevare proportionerne og huske på, at dyr er dyr, og mennesker er mennesker, siger han.

Læs mere under Danmark