Prøv avisen

Flere konservative borgmestre

Trods dystre valgprognoser lykkedes det De Konservative at begrænse stemmetabet ved valget i tirsdags. Her ses Jørgen Glenthøj, som bevarede sin post som borgmester i den konservative højborg Frederiksberg Kommune. – Foto: .

Antallet af konservative borgmesterkæder er øget efter kommunalvalget trods partiets stemmemæssige tilbagegang

De Konservative var spået et ordentligt drag over nakken ved kommunalvalget i tirsdags. Samlet fik partiet da også på landsplan en tilbagegang på 2,4 procent af stemmerne.

Alligevel har den konservative gruppeformand, Brian Mikkelsen, efter eget udsagn meget svært ved at få smilet af ansigtet dagen derpå.

Begejstringen skyldes primært, at De Konservative ikke alene bevarer sine 12 borgmesterposter, men udvider med yderligere mindst en.

Vi holder ikke alene vores sikre enklaver i Nordsjælland, men udbygger vores base rundt i landet og vinder nye borgmesterposter i arbejderområder som Lolland og Køge, siger Brian Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: "Min grundfølelse er ærgrelse"

Det er et tegn på, at partiet er på vej op. Vi har været helt nede, men det er vendt, siger han.

Når det på trods af alle tidligere prognoser alligevel lykkes De Konservative at overhale det fremgangsrige Dansk Folkeparti (DF) i kampen om flest borgmesterpladser, skyldes det ifølge valgforsker og lektor ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær alligevel i høj grad de konservative højborge.

DF rykker op som landets tredjestørste kommunale parti, men formår ikke på samme måde som De Konservative at veksle det til borgmesterposter, fordi DFs stemmer er spredt mere bredt ud over landskabet, mens De Konservative mange steder er koncentreret i højborge, siger han til TV2 News.

Det seneste konservative trumfkort i borgmesterkabalerne er den unge Sofia Osmani, der i går i den tidligere konservative højborg Lyngby-Taarbæk nappede magten tilbage fra Venstre.

Andre konservative bastioner som Frederiksberg, Gentofte og Vallensbæk er bevaret. Og De Konservative har fastholdt grebet om Vesthimmerland, Hørsholm, Viborg og Høje-Taastrup.

Dertil kommer så nye kommuner på konservative hænder såsom Hillerød og Helsingør Kommune, Sorø og Lolland.

Derudover er der nu også konservativ ledelse i Køge og Vesthimmerland.