Flere kristendemokratiske folketingskandidater betegner sig selv som kreationister

Kristendemokraternes midlertidige partiformand Isabella Arendt er erklæret kreationist,men hun er langt fra den eneste i partiet. Vigtigt at signalere, at der er plads til den overbevisning i dansk politik, mener spidskandidater

”Det er her, vi er inde i de teologiske diskussioner. Ja, jeg tror på det, der står i Bibelen, men jeg synes ikke, det er det, min politik skal handle om,” svarede Isabella Arendt, der i interviewet forklarede, at hun ikke troede på hele Charles Darwins evolutionsteori, men noget af den og ”ikke ville gå ind i en lang teologisk forklaring her”.
”Det er her, vi er inde i de teologiske diskussioner. Ja, jeg tror på det, der står i Bibelen, men jeg synes ikke, det er det, min politik skal handle om,” svarede Isabella Arendt, der i interviewet forklarede, at hun ikke troede på hele Charles Darwins evolutionsteori, men noget af den og ”ikke ville gå ind i en lang teologisk forklaring her”. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Da Kristendemokraternes midlertidige formand Isabella Arendt for nylig medvirkede i debat-programmet Deadline på DR 2, meldte hun åbent ud, at hun er kreationist. Adspurgt af værten, om hun står der, ”hvor nogle måske vil kalde dig kreationist”, svarede formanden således:

”Jamen, det gør jeg, jeg tror på Bibelen, og nu fik Esben Lunde (Esben Lunde Larsen, tidligere forskningsminister for Venstre, der fik kritik for at sige, at han troede på, at Gud skabte jorden, red.) et kæmpe hyr for at gå ud at sige det og ville være politiker. Men jeg synes, der skal være plads til, at vi har politikere af forskellig overbevisning,” lød det fra Isabella Arendt.

”Så mennesket – sat på spidsen – stammer fra Adam og Eva, ikke fra aben?”, lød det opfølgende spørgsmål fra værten.

”Det er her, vi er inde i de teologiske diskussioner. Ja, jeg tror på det, der står i Bibelen, men jeg synes ikke, det er det, min politik skal handle om,” svarede Isabella Arendt, der i interviewet forklarede, at hun ikke tror på hele Charles Darwins evolutionsteori, men noget af den og ”ikke ville gå ind i en lang teologisk forklaring her”.

Hun står ikke alene med den overbevisning i partiet. Flere af de kristendemokratiske spidskandidater betegner sig selv som kreationister, altså at de tror på den bibelske skabelsesberetning og sætter spørgsmålstegn ved evolutionsteorien. En af dem er Simon Skals, spidskandidat for Kristendemokraterne i Vestjyllands Storkreds.

”Ja, fuldstændig. Jeg er kristen og tror på Bibelen,” siger Simon Skals og understreger, at det er vigtigt at signalere, at der skal være plads til den holdning i Folketinget:

”Jeg adskiller kristendom og politik skarpt, men siger, at vi har et udgangspunkt i at lade os inspirere af kristendommen, og det munder ud i nogle principper om næstekærlighed og tolerance. At vi har et ansvar for natur og klima, at mennesker er unikke, og at vi skal passe på dem, stærke som svage. Men jeg vil gerne fortælle, at jeg er kristen,” siger han.

Også Marianne Karlsmose, spidskandidat for Kristendemokraterne i Sydjyllands Storkreds og tidligere landsformand for partiet i perioden 2002-2005, erklærer, at hun ligger ”helt på linje med Isabella Arendt”, når det kommer til spørgsmålet om kreationisme og evolution.

”Da jeg selv tiltrådte som formand, røg jeg jo også på forsiden af Morgenavisen Jyllands-Posten, fordi jeg mente, der skulle være plads til kritik af Darwin. Jeg tror på en skabende Gud. Præcis hvordan det er foregået, går jeg ikke så meget op i. Men det er jo ikke noget, man behøver at tro for at stemme på KD,” siger hun.

I Nordjyllands Storkreds er David Jakobsen opstillet for Kristendemokraterne og medlem af hovedbestyrelsen. Han vil ikke betegne sig selv som kreationist, siger han, men er åben for en ”teistisk evolutionsmodel”:

”Hvor evolutionen kan være den overordnede del af forklaringen, og så er der i en eller anden grad involvering fra Gud i forhold til hans forudgående viden om, hvordan evolutionen vil forløbe. Så ligesom man kan snakke om, at Gud er forudvidende om alle begivenheder, der vil finde sted, så kan man forestille sig, at Gud vidste, hvordan han ville skabe verden. Således at den ville ende med en verden med mennesker, der kommer til at kende ham og har indsigt i moralske værdier. Sådan en model ser jeg ikke nogen modsætning i i forhold til videnskabens resultater,” siger David Jakobsen.

Marianne Karlsmose tilføjer, at der i partiet er plads til forskellige holdninger til religiøse spørgsmål. Og hun er træt af den megen debat og fokus på Kristendemokraternes meninger om blandt andet, hvorvidt homoseksuelle skal kunne få hjælp af staten til at få børn eller om abort, hvor flere i partiet har udtalt sig åbent om deres modstand mod fri abort.

”Det er jo et udtryk for, at vores politiske punkt om retten til at tro, tænke og tale frit har relevans. Nogle gange er det, som om vi har fået en kristendomsforskrækkelse. Og det er jo grotesk, at man på den måde næsten skal udskammes, når vi lever i et land, der bygger på kristne værdier,” siger Marianne Karlsmose.

Kreationistiske overbevisninger er kontroversielle i et sekulært land som Danmark, siger Hans Henrik Hjermitslev, ph.d. i videnskabshistorie og lektor ved UC Syd i Aabenraa i Sønderjylland, som har forsket i kreationisme i Danmark og Europa. Tidligere undersøgelser har vist, at Danmark er et af de lande, hvor flest i befolkningen accepterer alle dele af evolutionsteorien. Under 10 procent definerer sig som kreationister.

”Og mit bud vil være, at blandt de 10 procent tilhører en del den kristne højrefløj, og så er der en del af vores muslimske medborgere, der vil definere sig som kreationister. Det er et meget marginaliseret synspunkt, og det er selvfølgelig også derfor, det vækker så meget debat,” siger han og påpeger, at der dog er mange nuancer og måder at anskue Bibelens skabelsesberetning og dens plads i forhold til evolutionen på:

”De hårde kreationister siger jo, at skabelsesberetningen ikke bare er sand, men skal tages helt bogstaveligt. Og at den står i modsætning til moderne evolutionsteori. Men det er jo selvfølgelig vigtigt med nuancerne. For man kan sagtens mene, at Bibelen er sand, men samtidig mene, at evolutionen er rigtig. Og så er det vigtigt at slå fast, at det jo ikke er ulovligt at være kreationist,” siger Hans Henrik Hjermitslev.