Flere lande er i spil til at huse asylcenter

Spekulationer har gået på Rwanda, men fem-ti lande er i spil til at huse et modtagecenter uden for Europa. Torsdag behandles forslag, der skal muliggøre planen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) håber at realisere planen om asylbehandling uden for Europa, så færre spontane asylansøgere kommer til Danmark. (Arkivfoto)
Statsminister Mette Frederiksen (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) håber at realisere planen om asylbehandling uden for Europa, så færre spontane asylansøgere kommer til Danmark. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Tanken om asylbehandling i tredjelande har eksisteret på et hypotetisk plan i lang tid flere steder i Europa.

Men hvis regeringen kommer i mål med sit forslag, vil Danmark være det første land, der realiserer den.

Tirsdag var udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen. Torsdag førstebehandles et forslag, der skal bane vejen for et modtagecenter til asylbehandling uden for Europa.

Læs mere her om de centrale spørgsmål:

* Hvor skal modtagecentret ligge?

Der er endnu ikke sat navn på mulige lande, der vil lægge grund til et modtagecenter, og regeringen står med en svær opgave.

Dels ønsker mange lande uden for Europa ikke flere flygtninge ind, dels vil landene formentlig kræve en betragtelig modydelse. Det kan blive i form af penge, udviklingsbistand eller diplomatiske fordele.

Mattias Tesfaye satte på samrådet tirsdag for første gang tal på, hvor mange lande regeringen er i dialog med om at huse et modtagecenter. Der er dialog med fem-ti lande, lød det fra ministeren.

* Hvad lavede Mattias Tesfaye og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i Rwanda?

Selv om Tesfaye gentagne gange har afvist at blive konkret på de lande, regeringen er i dialog med om et modtagecenter, har et besøg i Rwanda sat spekulationerne i gang.

I april dukkede et billede op på sociale medier af de to ministre på besøg i det centralafrikanske land. Tesfaye og Møller Mortensen skrev her under på to aftaler. De lægger op til et tættere samarbejde på asyl- og migrationsområdet.

Der kom ingen melding om, hvorvidt Rwanda vil og skal huse sådan et denter. Men landet har tidligere erklæret sig åben for idéen, har Jyllands-Posten beskrevet.

* Hvordan skal asylbehandlingen fungere, hvis det nye modtagecenter bliver en realitet?

Planen er, at personer, der søger asyl ved den danske grænse, som hovedregel skal overføres til modtagecentret. Her skal deres sag skal behandles.

Der er dog undtagelser, hvor asylansøgeren kan få sin sag behandlet i Danmark, eksempel hvis ansøgeren er alvorligt syg.

Regeringen håber på at gøre det uattraktivt for asylansøgere at søge mod Danmark, hvis de ved, de bliver overført til et tredjeland, og dermed også mindske menneskesmuglertrafikken.

* Er der politisk opbakning til et modtagecenter uden for Europa?

Mattias Tesfaye har fremlagt et forslag, der skal muliggøre planen om et modtagecenter. Det er det forslag, der førstebehandles torsdag.

Forslaget har dog fået en lunken modtagelse i Folketinget. Over for netmediet Altinget har Venstre kaldt det "et luftkastel", og også de røde støttepartier er bekymrede.

* Hvilke retlige elementer kan stå til hinder for modtagecentret?

Ifølge en undersøgelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet forhindrer Danmarks internationale forpligtelser formentlig ikke i sig selv asylbehandling uden for Europa.

Men Danmark må ikke overføre asylansøgere til lande, hvor der er risiko for tortur eller umenneskelig behandling.

Tirsdag sagde Tesfaye, at regeringen ikke ville acceptere at lægge centret i et land, der bryder menneskerettighederne.

- Men det betyder ikke, det behøver være et demokratisk land, som vi forestiller os det, sagde han.

/ritzau/