Flere mænd er ofre for kvinders vold

Ny rådgivningslinje skal hjælpe det stigende antal mænd, der vil have hjælp på grund af psykisk og fysisk vold i deres parforhold

En konflikt resulterede i, at den pågældende mand blev meldt til politiet, da han forsøgte at afværge sin kones vold ved at holde hende i armene.
En konflikt resulterede i, at den pågældende mand blev meldt til politiet, da han forsøgte at afværge sin kones vold ved at holde hende i armene. Foto: Monkey Business.

Vold i parforholdet er ikke kun et problem, der rammer kvinder. Flere mænd end tidligere henvender sig til landets mandecentre, fordi de er blevet fysisk eller verbalt forulempet af deres kone eller kæreste.

I de tre første kvartaler af 2014 fik de to mandecentre i København og Aarhus i alt 3841 henvendelser. Heraf var 382 henvendelser fra mænd, der var blevet udsat for psykisk eller fysisk vold i parforholdet.

Dermed har mandecentrene fået 60 procent flere henvendelser om vold i forhold til samme periode sidste år. Derfor åbnede mandecentrene i København og Aarhus i denne uge et nyt initiativ, Voldmodmand.dk. Rådgivningen, der åbnede i går, hjælper mænd, der oplever psykiske eller fysiske overgreb i parforholdet.

”Vold mod mænd er et stærkt tabuiseret felt. Vi opfatter udviklingen som biprodukt af ligestillingen, og vi ser, at der er mere vold mod mænd i unge menneskers parforhold. Der er som regel en kraftig sammenhæng mellem psykisk og fysisk vold. Ofte bidrager mændene også selv til konflikteskaleringen enten ved at trække sig ind i sig selv eller ved at reagere aggressivt, ” siger projektleder Jørgen Juul Jensen fra rådgivningslinjen Voldmodmand.dk.

Han understreger, at de mandlige voldsofre i mange tilfælde lever i en familie, der er præget af kvindens psykiske dominans.

”En af vores brugere blev for eksempel udsat for vold, da hans kone ville afslutte 16 års ægteskab. Han ville modsat sin kone gerne blive i forholdet. Kvinden var igennem et halvt år blevet stadig mere voldsom i sine konfrontationer, og hun fortalte næsten dagligt sin mand, at han ikke var noget værd. Efterhånden begyndte hun at smide kaffekopper i hovedet på ham og sparke ham. Hun hældte varm kaffe ned i hans computer og slog ham flere gange med knyttede næver, når han sov,” fortæller Jørgen Juul Jensen.

Konflikten resulterede i, at den pågældende mand blev meldt til politiet, da han forsøgte at afværge sin kones vold ved at holde hende i armene. I dag frygter han at miste kontakten med sine børn.

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed offentliggjort i 2012 viser, at 29.000 kvinder og 10.000 mænd hvert år udsættes for partnervold.Ifølge Jørgen Juul Jensen føles det ekstra skamfuldt, når en mand bliver slået af en kvinde. Han mener, det er én af forklaringerne på, at de mandlige voldsofre sjældent dukker op på skadestuen eller henvender sig til politiet.

”Vold mod mænd falder under radaren både politisk og i forhold til offentlige registre. Derfor ved vi ikke præcis, hvor mange mænd det drejer sig om,” siger Jørgen Juul Jensen.

Mandeforsker, lektor ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke betragter kvinders fysiske vold mod mænd som et relativt sjældent fænomen. Han peger også på, at det er meget tabubelagt at blive slået af sin kone eller kæreste.

”Der sker en tilnærmelse mellem kønnene, så vi ser mere fysisk vold begået af kvinder end tidligere. Det gode ved den nye rådgivningslinje er, at mænd anonymt kan henvende sig, og i udlandet har man positive erfaringer med den slags anonyme tilbud for mænd. Der er ingen tvivl om, at fysisk vold mod kvinder er et større problem end vold mod mænd. Men i de tilfælde, hvor en mand udsættes for vold, er det forfærdelige, at det nærmest kan fremstå som en vittighed. Derfor kan det være svært for mænd at søge hjælp,” siger Kenneth Reinicke.