Prøv avisen

Flere og flere kvinder er barnløse

Foto: stock.xchng

I Danmark som i udlandet er tendensen klar: Flere kvinder føder børn sent i livet - eller slet ikke. Karriere, prævention og ringe fertilitet spiller ind, men for flere er der også tale om et bevidst fravalg

Nye former for fertilitetsbehandling har gjort det muligt for næsten alle kvinder at føde ønskebarnet, men alligevel tyder tal fra Danmarks Statistik på, at flere og flere ikke gør det. Mellem 10 og 14 procent af danske kvinder forbliver nemlig barnløse, og antallet af kvinder, der aldrig bliver mødre, er støt stigende, siger Hans Oluf Hansen, der er lektor emeritus i demografi ved Københavns Universitet.

"Tendensen tyder klart på, at færre kvinder i Danmark får børn. Om det er fordi, de ikke kan eller vil, siger tallene ikke noget om."

Hans Oluf Hansen peger på, at kvinder kun har en begrænset periode at få børn i, og derfor er der ikke tid til både at tage en lang uddannelse, karriere og få børn. Og det er fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal Hansen enig i. I en verden med fokus på individet er det svært at give køb på sig selv for familielivet.

"Frihed og personlig udvikling betyder meget for alle i dag. Folk er ved at få øjnene op for, at hvis de vil have tid til familien og karrieren, så skal de muligvis vælge andet fra. Familielivet er hårdt for nutidens kvinder, for der er så meget, de gerne vil nå ud over at være mor. Derfor fravælger flere kvinder børnene."

I Danmark var det i 2007 ifølge Danmarks Statistik 19,9 procent af alle 35-årige kvinder, der ikke havde fået børn og 13,3 procent af de 45-årige. I 1981 var de tilsvarende tal 11,0 og 10,1 procent, og den udvikling er der for Birthe Linddal Hansen en god forklaring på.

"Tidsånden fordrer ikke rigtig familielivet, men mere individet. Kvinder vil pleje deres kroppe, have tid til sig selv og være karrieremennesker. Men det efterlader ikke meget plads til børn, familie og opofrelse, og derfor tror jeg, at man i den nærmeste fremtid vil se – som i udlandet – at flere og flere vælger børnene fra."

Lige nu er der dog ikke stor forståelse i samfundet for de kvinder, der ikke ønsker at få børn. Mange oplever kritik af deres valg, og det er fordi, der ikke længere er nogen undskyldning for ikke at få dem, siger Jytte Larsen, kvindehistoriker og konsulent i Kvinfo.

"Nye teknologiske muligheder har gjort det muligt for infertile, lesbiske og enlige at få børn, så de, der ikke har dem, når de kommer op i 30?erne, skal svare på hvorfor. Der er ingen undskyldning mere, og da ønsket om at få børn altid har været opfattet som en del af kvindeligheden, så bliver de, der vælger dem fra, set på som underlige."

Grunden er, at ligestillingsudviklingen har udvisket, hvad der tidligere blev betragtet som naturlige kønsforskelle på de fleste områder, mener Jytte Larsen. Moderskabet er en af de sidste bastioner. Hvis man som kvinde rokker ved dette ved at sige nej, så kaster man kønsrollerne ud på dybt vand.

familieliv@k.dk