Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Flere opretter testamenter på nettet

”At lave et testamente er for mange angstprovokerende, fordi man skal forholde sig til sin egen dødelighed. Det har de færreste unge lyst til, også selvom det kan gøres nemmere over nettet,” siger Michael Hviid Jacobsen. Arkivfoto.

Testamenter oprettet online til langt under normal advokatpris er blevet populære, navnlig blandt de ældre. Unge under 40 år tøver

Det tager under en time, kan oprettes hjemme fra sofaen, koster under 1000 kroner, og så har man et fuldt juridisk gyldigt testamente. Sådan lyder konceptet hos firmaet SikkerArv, der er et af de nyere firmaer, der tilbyder alternativer til en tur på advokatkontoret for at lave et testamente.

Normalt koster det mellem 2500 og 5000 kroner at få lavet et testamente hos en advokat. Hos de nye internet-baserede testamentefirmaer koster det noget mindre. Fra 650 til 2500 kroner. Prisen afhænger som regel af, om man ønsker at få en advokat til at gennemgå testamentet efter at have udfyldt det på internettet.

Men er internettestamenterne så for nemme til at være gode - og er de lige så gode som et testamente lavet hos en advokat? Ifølge Benedikte Federspiel, der er chefjurist hos Forbrugerrådet, er de billige testamenter et godt alternativ. Hun peger på, at det dog alligevel kan være en god idé at få en advokat til at gennemgå testamentet.

Selvom man gør det, vil prisen formentlig alligevel være lavere end for at få en advokat til at udfylde hele testamentet.

”De her internettestamenter kan være udmærkede. Når det så er sagt, skal man ikke have en særlig kompliceret familiekonstellation, før det bliver vanskeligt. Med det in mente kan det sikkert for mange være et skridt til overhovedet at komme i gang med at lave et testamente,” siger Benedikte Federspiel.

Firmaet SikkerArv blev lanceret i februar, lige efter at det foreløbigt sidste afsnit af DR-dramaserien ”Arvingerne” var løbet over skærmen.

I kølvandet på den populære serie kunne flere advokatfirmaer melde om travlhed. Om det er denne øgede interesse for at oprette testamenter, der også har givet vind i sejlene for SikkerArv, ved medejer af firmaet Michael Lauritzen ikke med sikkerhed, men SikkerArv er kommet godt fra start.

”Det er gået fem gange så godt, som vi havde regnet med,” siger Michael Lauritzen.

Da SikkerArv blev etableret, var det med en idé om at målrette sig aldersgruppen mellem 30 og 50 år.

”Vores brugere har været noget ældre, end vi havde regnet med. Vi havde troet, at vi ville tiltrække flere unge, fordi vi er internetbaserede, men de fleste, der har lavet testamente hos os, har været over 50 år,” siger Michael Lauritzen.

Michael Hviid Jacobsen, der er professor ved institut for sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet, mener, at testamenter helt grundlæggende er en svær vare at sælge til unge, også selvom det er hurtigt og billigt at oprette dem over internettet.

”At lave et testamente er for mange angstprovokerende, fordi man skal forholde sig til sin egen dødelighed. Det har de færreste unge lyst til, også selvom det kan gøres nemmere over nettet. Det kræver nok en mindre kulturændring og god markedsføring at få flere unge til det. Men hvis testamenter over nettet kan gøre det nemmere at komme i gang, vil det være godt. For man ved, at mange risikerer at stå i en uheldig situation uden et testamente,” siger Michael Hviid Jacobsen.