Prøv avisen

Flere politisager om religiøse hadforbrydelser

Der er færre anmeldelser for hadforbrydelser, men området er stadig mørklagt, siger forsker.Billedet her er fra en udstilling om hadforbrydelser på Gammel Torv i København i august 2010. Foto: Leif Tuxen.

Politiet modtog i 2009 flere anmeldelser om religiøse hadforbrydelser. Men hadforbrydelser er stadig et mørklagt område, forklarer forsker

Evangelistbevægelsen anmeldte den 30. april 2009 til Nordsjællands Politi en e-mail, som bevægelsen havde modtaget. Afsenderen skrev, at folk i menigheden skulle dræbes, voldtages og udsættes for andre forbrydelser.

Den 23. september samme år anmeldte en mand med indvandrerbaggrund til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at han var blevet truet på livet af en anden muslimsk mand, fordi hans kone ikke gik tildækket.

Og i den anden ende af landet anmeldte en kvinde med indvandrerbaggrund den 26. august til Syd- og Sønderjylland Politi, at hendes bror ville slå hende, fordi hun havde fået en kæreste fra Irak. Ikke fra Afghanistan, hvor familien kommer fra.

De tre politisager er eksempler på religiøst motiverede hadforbrydelser i Danmark og fremgår af Politiets Efterretningstjenestes rapport "Kriminelle forhold i 2009 med mulig ekstremistisk baggrund," der blev offentliggjort i går.

Opgørelsen viser, at antallet af politisager om hadforbrydelser – racistisk, religiøst, politisk eller seksuelt motiverede – steg fra 175 i 2008 til 306 i 2009. Og at de klart religiøst motiverede af slagsen fylder mere i regnskabet:

I 2008 var der ni politisager om religiøse hadforbrydelser, hvilket udgjorde 5,1 procent af hadforbrydelserne.

I 2009 var der 21 sager svarende til 6,9 procent. Men for begge år gælder det, at en lang række af sagerne har et "tvivlsomt ekstremistisk motiv" – 53 i 2008 og 131 i 2009. Det kan betyde, at der gemmer sig flere religiøse motiver i hadforbrydelserne.

Institut for Menneskerettigheder udgiver i år en udredning om hadforbrydelser i Danmark, som projektleder Cecilia Decara har tilrettelagt. Hun forklarer, at religiøse og andre hadforbrydelser har været et stærkt underbelyst område.

"For bare tre år siden var der stort set ingen opmærksomhed på hadforbrydelser i Danmark. Det er heldigvis begyndt at ændre sig, men talmaterialet er stadig for småt til at vurdere, om der reelt er kommet flere forbrydelser, og om de har ændret karakter," siger Cecilia Decara og fortsætter:

"Politiet har dog fået et øget fokus på forbrydelserne. Og det giver måske folk tillid til, at deres anmeldelse bliver taget mere alvorligt."

Som en mere positiv nyhed faldt antallet af politisager om racistiske hadforbrydelser fra 113 i 2008 til 73 i 2009. Politiske og seksuelle hadforbrydelser, der for første gang opgøres af PET, var der henholdsvis 64 og 17 af i 2009.

beck@k.dk