Flere private virksomheder kræver ren straffeattest

Flere private virksomheder kræver ren straffeattest i deres jobopslag og hindrer dermed tidligere kriminelle i at komme ind på arbejdsmarkedet. Problematisk, mener flere eksperter, der opfordrer arbejdsgiverne til dialog frem for fordømmelse

Det er ikke altid nemt for tidligere kriminelle at blive en del af det danske arbejdsmarked. Flere større private virksomheder forlanger, at deres fremtidige medarbejdere kan fremvise ren straffeattest.
Det er ikke altid nemt for tidligere kriminelle at blive en del af det danske arbejdsmarked. Flere større private virksomheder forlanger, at deres fremtidige medarbejdere kan fremvise ren straffeattest. . Foto: .

Oddsene er hårde, når de tidligere kriminelle forsøger at blive en del af det danske arbejdsmarked. Flere større private virksomheder som 3x34, Skovgaard Vine, Dabbolig og X-pressen forlanger, at deres fremtidige chauffører, lagermedarbejdere og ejendomsinspektører kan fremvise ren straffeattest.

Tal fra Kriminalregistret viser at, inden for de seneste ti år er antallet af straffeattester udskrevet til privat brug eksploderet. I perioden 2010 til 2011 er tallet steget med over 15 procent, fra 30.258 til 35.714 straffeattester.

LÆS OGSÅ: Kommuner bryder loven, når de udelukker tidligere kriminelle fra job

Ifølge professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Michael Gøtze er de mange straffeattester et resultat af arbejdsgivernes stigende efterspørgsel.

De private straffeattester bruger man typisk til jobsamtaler. Og det stigende antal udskrifter afspejler arbejdsgivernes efterspørgsel. Og så er det reelle tal endda endnu større, fordi der ikke findes statistik over, hvor mange straffeattester der bliver udskrevet af lokale politistationer, siger Michael Gøtze.

Katrine Bucholtz er ansættelsesansvarlig i X-pressen kurerservice, der er en af de virksomheder, som forlanger ren straffeattest hos ansøgerne. Hun mener, at virksomhedens praksis er et resultat af kundernes efterspørgsel.

Kunderne kræver, at de chauffører, der kører med deres varer, har en ren straffeattest. Det er ikke, fordi de kriminelle ikke skal have en chance, men fordi markedet er så hårdt, at vi bliver nødt til at rette ind efter kunderne. Og desværre tror jeg, at der bliver flere og flere tjek. Vi oplever i hvert fald en efterspørgsel efter troværdige, ustraffede chauffører, siger Katrine Buchholtz.

Som beskrevet i Kristeligt Dagblad forlanger flere offentlige institutioner ren straffeattest i deres jobopslag, hvilket er ulovligt. Det er ikke ulovligt for private virksomheder at forlange ren straffeattest, men det er et problem, fordi virksomhedernes praksis gør det svært for tidligere kriminelle at blive en del af samfundet.

Hans Andersen er informationsmedarbejder i organisationen EXIT, der hjælper tidligere kriminelle i job. Et projekt som blandt andre Københavns Kommune og Arbejdsmarkedsstyrelsen støtter økonomisk. Han er bekymret over virksomhedernes stigende efterspørgsel på straffeattester.

LÆS OGSÅ: De skriver prostitution og narkohandel på CV'et

Hvis et menneskes kvalifikationer afhænger af, hvorvidt de har pletter på straffeattesten eller ej, får de tidligere kriminelle aldrig en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet. I stedet burde arbejdsgiverne tale med ansøgerne om deres fortid og anerkende dem som ansøgere på lige vilkår med andre, siger Hans Andersen.

I Dansk Arbejdsgiverforening er ansættelseschef Flemming Dresen enig i, at arbejdsgiverne bør indgå en dialog med jobansøgerne frem for at udelukke dem med pletter på straffeattesten.

Selvfølgelig kan det være relevant for en arbejdsgiver at se på ansøgerens straffeattest. Men en straffeattest fortæller ikke alt om en person, for eksempel ikke ansøgerens kvalifikationer. Herudover opfordrer vi til, at arbejdsgiverne tør tage en dialog med ansøgeren om, hvad der står på straffeattesten, for de færreste arbejdsgivere er paragrafryttere og kan gennemskue, om den begåede kriminalitet er i konflikt med det arbejde, en ansøger skal varetage, siger Flemming Dresen.