Flere vil have coronavaccineret gravide

Der findes ikke tal for, hvor mange danske kvinder der er gravide. Men i 2020 blev der født over 60.000 levende børn i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik. Derudover anbefales mødre at amme deres barn i seks måneder efter fødslen. (Arkivfoto)
Der findes ikke tal for, hvor mange danske kvinder der er gravide. Men i 2020 blev der født over 60.000 levende børn i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik. Derudover anbefales mødre at amme deres barn i seks måneder efter fødslen. (Arkivfoto). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Er en dansk kvinde gravid eller ammende, kan hun som udgangspunkt ikke få en coronavaccine, fordi den lige nu ikke er godkendt til denne gruppe.

Men det vil flere have ændret.

Det gælder landets fødselslæger og gynækologer i foreningen Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) og Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM).

De mener, at gravide og ammende bør tilbydes vaccination mod corona, fordi fordelene ved vaccination opvejer de ulemper, der måtte være.

- Vi kan se, at der er en gevinst forbundet med at blive vaccineret som gravid, og der er ikke data, der viser en sikkerhedsrisiko, siger Anders Beich, formand i DSAM.

Sundhedsstyrelsen anbefaler på nuværende tidspunkt ikke vaccination mod covid-19 til gravide og ammende. Det skyldes, at vaccinerne ikke er testet på denne gruppe.

Men det undrer Annemette Lykkebo, der er ledende overlæge og formand for DSOG, at gravide og ammende ikke får mulighed for at få en coronavaccine.

- Vi ved, at de gravide er i øget risiko for en række også alvorlige komplikationer for både sig selv og barnet, hvis de får svær covid-19.

- Derfor undrer vi os over, at Sundhedsstyrelsen ikke klart anbefaler vaccination. I det mindste bør de tilbydes coronavaccination på lige fod med alle andre, siger hun til Politiken.

Annemette Lykkebo peger på, at andre lande har vaccineret disse kvinder, og at der derfor er data, man kan skele til.

I USA har 120.000 gravide fået en coronavaccine. Og der er indsamlet data fra omkring 40.000 af dem og 800 fødte børn.

De viser ifølge DSOG, at gravide og ammende oplever de samme bivirkninger som de øvrige grupper i befolkningen. Der er ikke risiko for at miste barnet efter vaccination, ligesom børn ikke fødes for tidligt.

Relativt få gravide får svære coronainfektioner. Men denne lille gruppe risikerer at få alvorlige komplikationer, der både påvirker mor og barn. Derfor bør gravide tilbydes vaccination, mener fødselslægerne.

Blandt dem, der får svære covid-infektioner, føder tre-fire gange så mange for tidligt, oplyser DSOG.

- Det kan medføre uoprettelige, livslange skader på barnets fysiske og mentale formåen. De gravide har også øget risiko for kejsersnit og for at ende på et intensivafsnit, siger Annemette Lykkebo.

Venstre forstår gravide og ammendes frustration over ikke at kunne blive vaccineret. Derfor bør Sundhedsstyrelsen snarest komme med en melding om, hvorvidt man vil ændre reglerne.

Det siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

- Når man er gravid eller ammende, er man - i særlig grad som førstegangsfødende - noget usikker på situationen.

- Derfor er det vigtigt, at myndighederne er meget præcise i deres kommunikation, siger han.

Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, siger til Politiken, at styrelsen lige nu ser på tilgængelige data, for at se om der kan laves en model, hvor gravide kan tilbydes coronavaccination.

I Danmark kan gravide og ammende få vaccinen, hvis de er i særlig risiko for at få et alvorligt coronaforløb, og hvis fødselslæger derfor ordinerer den.

/ritzau/