Flere værdipolitikere blandt valgets tabere

Især SF og De Konservatives store tilbagegang betyder et farvel til flere politikere, der har markeret sig værdipolitisk

De Konservatives kirkeordfører Charlotte Dyremose er en af de politikere, der sandsynligvis ikke fik genvalg. –
De Konservatives kirkeordfører Charlotte Dyremose er en af de politikere, der sandsynligvis ikke fik genvalg. –. Foto: Marie Hald.

Ethvert spil, enhver sportsgren og ethvert valg har sine tabere og vindere. Torsdagens folketingsvalg betød især et stort tab for De Konservative. En tidligere kristendemokrat, nuværende konservativ, der må se sig slået på stregen, er Tove Videbæk. Hun stillede op for De Konservative i Vestjyllands Storkreds, hvor hun midt i valgkampen fik konkurrence fra partifællen Helge Adam Møller, der ellers havde meddelt, at han ikke ville genopstille.

LÆS OGSÅ: S og SF vil føre værdipolitik med K

Imidlertid ser det nu ud til, at ingen af de to har skrabet nok stemmer sammen til en plads i Folketinget. Tove Videbæk har dog efter eget udsagn rigeligt at se til blandt andet som formand for Hospice Forum Danmark:

Det var ikke, fordi jeg manglede noget at lave, at jeg stillede op, men fordi jeg gerne ville kæmpe for de kristne værdier, etiske spørgsmål og familieværdier. Men nu ser jeg også frem til at få mere tid til familien og mine børnebørn.

En af de mest markante konservative skikkelser, der ikke længere vil være at finde på Christiansborg, er Naser Khader. Hans politiske karriere har taget flere store drejninger gennem årene. Han kom i Folketinget for De Radikale i 2001, trådte ud af partiet i 2007, var med til at stifte Ny Alliance (nu Liberal Alliance), men forlod partiet til fordel for De Konservative i 2009.

Værdipolitisk har han markeret sig ved blandt andet at være med til at danne foreningen Demokratiske Muslimer, at forsvare Muhammed-tegningerne og at udtale, at han er demokrat først, så dansk, så araber og så muslim. Et andet, værdipolitisk orienteret K-folketingsmedlem uden genvalg så i aftes ud til at være partiets kirkeordfører, Charlotte Dyremose.

Også SF må på trods af et radikalt støttet rødt flertal affinde sig med lidt af en Pyrr-hus-sejr og sige farvel til syv mandater. En af dem kan være ordfører Kamal Qureshi, der er kendt for at protestere mod Folketingets åbningsgudstjeneste og mod støtte til missionsselskabet Danmission via finansloven, selvom religion er en del af hans dna. Får han ikke genvalg, vil han formentlig vende tilbage til sit sædvanlige arbejde.

Først og fremmest vil jeg tage en tiltrængt ferie og bruge noget tid sammen med mine børn. Og så vil jeg gøre noget for andre ved igen at arbejde som læge her eller i udlandet, siger han, der tidligere har været udsendt for blandt andre Folkekirkens Nødhjælp.

Socialdemokraterne gik også samlet set tilbage, og en af kandidaterne, der ikke ser ud til at få en plads i Folketinget, er Bodil Kornbek. Hun har tidligere siddet i Folketinget for Kristendemokraterne, og i 2005 blev hun partiets formand. I 2008 blev hun, der er tidligere viceskoleleder på Københavns Kristne Friskole, vraget som formand og meldte sig kort efter ind i Socialdemokraterne. Under dette års valgkamp har hun haft nogle af sine gamle kristendemokratiske mærkesager med sig som bedre vilkår for Danmarks fattigste, psykisk syge og uddannelse under parolen en fælles folkeskole.

Ved redaktionens afslutning var ikke alle stemmer talt op, og det var stadig uvist, hvem der ville få de endelige pladser i Folketinget.