Flere ældre overvintrer i sol og varme

Et stigende antal efterlønsmodtagere og pensionister tager på langtidsrejse til varmere himmelstrøg i perioder på seks uger til seks måneder. Det handler ikke om egoisme, men om at tage vare på egen sundhed, siger kulturforsker

Ældre nyder varmen sydpå i længere perioder
Ældre nyder varmen sydpå i længere perioder. Foto: Therese Petersson Bildhuset.

Se Matador på Malta, skriv dine erindringer på Cypern eller hvad med en stavgangsrejse til Andalusien?

Flere og flere ældre vender den danske vinter ryggen og tager på langtidsrejse for at nyde solen, samværet med andre og samtidig gøre noget godt for deres sundhed.

LÆS OGSÅ:
Jeg faldt for "Mama Malta"

Vi oplever en stigende interesse for at komme ned til et mere behageligt klima i vintermånederne, siger Peter Rindum fra Ældre Sagens marketingafdeling, der samarbejder med blandt andet rejsebureauet Bravo Tours om ture på op til to måneder til Tunesien.

Her melder arrangementchef Finn Hansen om en støt stigende efterspørgsel.

For fem år siden solgte vi ganske få ture af den varighed. I dag kan vi fylde et helt fly med langtidsgæster, og mange af dem kommer igen, siger han.

Hos Folkeferie, der tager imod langtidsgæster på Malta, er antallet af besøgende steget fra 104 i 2009 til foreløbig 400 i 2011-12. Også Albatros Travel har lignende ture til Costa del Sol og Andalusien, mens Star Tour har et enkelt hotel på Cypern til overvintrende gæster. De fleste langtidsrejsende tager af sted i januar, så de får julen med herhjemme, forlyder det, og det handler ikke kun om at pleje eventuelle skavanker eller lindre gigtsmerter. Ture med stavgang eller golf er lige så populære, men for langt de fleste handler det om at slippe for kulden og mørket.

De laver en slags hverdag under solen og sover lidt længere, som Finn Hansen fra Bravo Tours siger det.

Netop det, at de ældres hverdag sydpå ligner ferie, provokerer os. Det mener Anne Leonora Blaakilde, der er kulturforsker og postdoc ved Center for Sund Aldring på Københavns Universitet:

Det kan virke egoistisk på os andre, og vi har mange fordomme, men det er ikke social ghetto og koteletter på Costa del Sol det hele.

Tværtimod mener hun, at de ældre, der tager på langtidsrejser, gør dét, som vi alle bliver opfordret til at gøre:

De er proaktive i forhold til egen sundhed. De har det sjovere og er mere udendørs, siger hun og mener, at de langtidsrejsende samlet set sparer det danske sundhedsvæsen penge.

Samtidig er de ældre opvokset med charterrejser og ser pensionisttilværelsen som en velfortjent ferie efter et langt arbejdsliv.

Fremtidige generationer vil have et mere flydende forhold til arbejde og ferie, vurderer Anne Leonora Blaakilde.