Flertal af Venstre-vælgere ønsker burkaforbud

Et flertal af danskerne vil forbyde den islamiske klædedragt burka, viser en ny måling. Mens regeringspartiet Venstre er internt splittet i spørgsmålet, svarer et stort flertal af Venstre-vælgerne ja til et forbud. Også i andre partier er folketingsmedlemmerne ikke nødvendigvis i samklang med deres vælgere

Det er et af den slags politiske spørgsmål, hvor principper står over for pragmatik: Debatten om, hvorvidt staten skal gå ind og forbyde de heldækkende, islamiske kvindeklædedragter burka og niqab.

I regeringspartiet Venstres folketingsgruppe er ”juryen” stadig ”ude”, som statsminister Lars Løkke Rasmussen udtrykte det på Venstres sommergruppemøde i august, men spørger man partiets vælgere, er holdningen til spørgsmålet ret klar.

I en meningsmåling, som opinionsinstituttet Norstat har foretaget for det politiske internetmedie Altinget, svarer 76 procent af de adspurgte Venstre-vælgere nemlig ja til spørgsmålet, ”ønsker du et forbud mod at gå med burka i Danmark”. Under hver femte af de adspurgte Venstre-vælgere svarer nej til et forbud.

Kun hos Dansk Folkepartis vælgere er billedet mere entydigt. 88 procent af DF-vælgerne vil have den islamiske klædedragt lovformeligt væk fra det offentlige rum.

Meningsmålingen, der blev offentliggjort i lørdags, afslører i det hele taget et klart forbudsflertal i befolkningen. Således går 59 procent af danskerne ind for et burkaforbud. 31 procent er imod.

”Der er vel ikke ret mange af dem, der har set en burka. Den ser man jo meget sjældent i den danske offentlighed. Så det er ikke, fordi de reagerer på noget, de har set, men det er en reaktion på den debat, der har været i medierne,” siger valgforsker og professor i statskundskabKasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Burkaen kommer med sikkerhed på den politiske dagsorden i det kommende folketingsår, da Dansk Folkeparti har bebudet, at partiet vil fremsætte et beslutningsforslag om burkaforbud i Folketinget.

Det er endnu usikkert, hvordan VLAK-regeringen og Socialdemokratiet vil stemme i den forbindelse. Derfor er det interessant at se på opbakningen til et forbud blandt partiernes vælgere.

Partiresultaterne i målingen skal tages med forbehold, da de adspurgte vælgergrupper er små. Men selv når man tager højde for den statistiske usikkerhed, er minimum 7 ud af 10 Venstre-vælgere ifølge målingen tilhængere af et forbud.

I folketingsgruppen er splittelsen omvendt stor. Udlændingeordfører Marcus Knuth er en udtalt forbudstilhænger, mens uddannelses- og forskningsminister Søren Pind er en lige så udtalt modstander.

I det hele taget splitter burkadebatten VLAK-regeringen. Hvor Venstres holdning er uafklaret, er de Konservative tilhængere, mens Liberal Alliance er imod et forbud. Med 59 procent jasigere er de konservative vælgere i Norstat-målingen dog ikke så entydigt tilhængere af et forbud, som Venstre-vælgerne er det. Samtidig svarer flere Liberal Alliance-vælgere, at de er tilhængere end modstandere af et forbud. 52 procent er for, 32 procent er imod.

Blandt K- og LA-vælgerne hersker der dog betydelig statistisk usikkerhed, der for eksempel gør det umuligt at konkludere, om der reelt er flest Liberal Allance-vælgere for eller imod.

Valgforsker Kasper Møller Hansen vurderer, at Dansk Folkeparti kan bringe et burkaforbud ind i forhandlingerne om finansloven.

”Selvfølgelig kan det (et burkaforbud, red.) være en kamel at sluge for Liberal Alliance. Men den her måling siger vel heller ikke, at kamelen er større end som så,” siger Kasper Møller Hansen.

Hos Socialdemokratiets vælgere er der et signifikant flertal på 60 procent jasigere til et burkaforbud. Når DF, Venstre og Socialdemokratiet tager strammer-teten i målingen, afspejler det ifølge Kasper Møller Hansen, at det er de tre partier, ”der har gået forrest med stramninger” i udlændingepolitikken.

Blandt de øvrige partier i rød blok svarer flertallet af vælgerne til gengæld nej til et burkaforbud. Andelen af forbudsmodstandere er dog umiddelbart mindre hos de radikale vælgere end hos Alternativet, Enhedslisten og SF’s vælgere. 59 procent af de radikale vælgere svarer nej til et burkaforbud, mens 34 procent svarer ja.

Men den statistiske usikkerhed er så stor, at man reelt ikke kan konkludere, at der er flere radikale modstandere end tilhængere af et burkaforbud.

Tidligere på sommeren vakte det opsigt, at den radikale MF’er Lotte Rod gjorde sig til talskvinde for et burkaforbud. Få dage senere erklærede partiets stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, at et burkaforbud altså ikke var partiets politik.

Men tager man den statistiske usikkerhed for i betragtning, viser Norstat-målingen til gengæld, at mellem hver femte og hver anden radikal vælger er tilhænger af et burkaforbud.