Partier afviser at starte undersøgelse af FE-sag inden ny regering

S og V, som lige nu forhandler om en kommende regering, vil ikke garantere for en undersøgelse af FE-sag

Enhedslisten mener, at en undersøgelse skal omfatte både FE-sagen og sagen om Ahmed Samsam. Sammenhængen mellem de to sager er, at den hjemsendte spionchef Lars Findsen (billedet) nævner Samsam-sagen i sin erindringsbog, der udkom uden varsel i valgkampen.
Enhedslisten mener, at en undersøgelse skal omfatte både FE-sagen og sagen om Ahmed Samsam. Sammenhængen mellem de to sager er, at den hjemsendte spionchef Lars Findsen (billedet) nævner Samsam-sagen i sin erindringsbog, der udkom uden varsel i valgkampen. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Socialdemokratiet og Venstre vil vente med at tage stilling til en eventuel undersøgelse af den omdiskuterede sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), til der er en regering på plads.

Ingen af partierne kan desuden garantere, at der vil blive nedsat en undersøgelse af sagen.

Sådan lyder det i forbindelse med et møde i Folketingets Udvalg til Forretningsorden, hvor Enhedslisten har stillet et forslag om at få udarbejdet et kommissorium for sådan en undersøgelse.

Men partierne vil altså ikke sætte gang i en undersøgelse allerede nu.

- Det er sådan, at mens vi forhandler om en regeringsdannelse, så er det klart, at vi vil være lovgivere ved at sætte undersøgelser i gang. Og flere kommentarer har jeg ikke, siger Socialdemokratiets Leif Lahn.

Han henviser dermed til, at regeringen efter valget har indgivet sin afskedsbegæring og lige nu er et forretningsministerium.

Hans Christian Schmidt fra Venstre siger:

- Der er altså intet overraskende i, at vi afventer en regeringsdannelse, siger han, men vil dog ikke svare på, om Venstre vil støtte en undersøgelse af FE-sagen, når der er en regering på plads.

- Alt det får du at vide til den tid.

Enhedslisten mener, at en undersøgelse skal omfatte både FE-sagen og sagen om Ahmed Samsam.

Sammenhængen mellem de to sager er, at den hjemsendte spionchef Lars Findsen nævner Samsam-sagen i sin erindringsbog, der udkom uden varsel i valgkampen.

Ahmed Samsam er dømt for at tilslutte sig en terrorgruppe i Syrien. Ifølge flere medier var han dog dansk agent, men han sidder nu fængslet på femte år.

Enhedslisten frygter, at en undersøgelse af sagerne ikke bliver til noget, fordi flere partier, som er en del af regeringsforhandlingerne, har noget på spil i relation til sagerne.

Den socialdemokratiske etpartiregering var for bordenden, da en del af ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste blev hjemsendt med øjeblikkelig virkning i sommeren 2020.

Og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, var justitsminister under den politisk og juridisk betændte sag om Ahmed Samsam.

Under valgkampen bakkede begge partier dog op om at få undersøgt begge sager.

Danmarksdemokraterne, der ønsker at få udarbejdet kommissoriet straks, undrer sig også over, at der ikke blev stemt for Enhedslistens forslag.

- Uden på nogen måde at være konspiratorisk anlagt, så er det da mærkeligt, at de partier, der nu sidder og forhandler med Mette Frederiksen, pludselig ser meget, meget anderledes på den her sag, end man gjorde førhen, siger formand Inger Støjberg.

Hun mener, at "det ikke nytter noget" at skubbe spørgsmålet til den anden side af en regeringsdannelse.

- Det her er jo uafhængigt af en regering, og der var jo et klart flertal før valget. Derfor kan det kun undre mig, at det flertal pludselig er væk.

/ritzau/