Prøv avisen

Flertal vil hjemsende frem for integrere

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er ikke ked af at tage æren for, at et flertal i en meningsmåling hellere ser, at man arbejder for at sende flygtninge hjem end at give dem permanent ophold. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Ritzau Scanpix

En meningsmåling viser, at der er bred opbakning til den ændring i flygtningepolitikken, som Dansk Folkeparti har gjort sig til talsmand for.

Dansk Folkeparti har igennem længere tid arbejdet for at få gennemført en markant kursændring i dansk flygtningepolitik.

Allerede i forbindelse med sidste års finanslovsforhandlinger pressede partiet på for at få gennemført det såkaldte paradigmeskift, hvor fokus i modsætning til tidligere skal være at hjemsende flygtninge med midlertidigt ophold frem for at integrere dem.

Kravet vil blive fremsendt igen, når regeringen indkalder til forhandlinger om næste års finanslov. Og denne gang har Dansk Folkeparti tilsyneladende opbakning i befolkningen.

En meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, viser at 54 procent af de adspurgte er enige i, at flygtninge skal hjælpes midlertidigt i Danmark med henblik på hjemsendelse frem for at blive integreret med sigte på permanent ophold. Kun 24 procent er uenige i udsagnet.

Det glæder Martin Henriksen, der er udlændingeordfører for Dansk Folkeparti. Og han er ikke ked af på sit partis vegne at tage æren for målingens udfald.

- I al beskedenhed så er det os, der har sat det her tema på den politiske dagsorden.

- Det er tidligere set, at når vi i Dansk Folkeparti har sat en dagsorden og holdt fast i den over længere tid, så begynder danskerne at reagere på det - enten for eller imod.

- Det har også tvunget de andre partier til at tage stilling, og det tror jeg har rykket nogle holdninger, siger ordføreren.

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, er ikke overrasket over målingens resultat.

- Det har jo aldrig været meningen, at flygtninge skulle være her permanent.

- Meningen er, at de skal have beskyttelse her, samtidig med at de bliver opkvalificeret. Og så skal de vende hjem og hjælpe til med genopbygningen af deres land, når det igen er sikkert, siger han.

Så vidt er de to partier altså enige. Men derfra og så til at den samlede regering og støttepartiet når frem til en konkret aftale, er der fortsat et stykke vej.

Der er mange håndtag, man kan dreje på for at fremskynde folks hjemsendelse. Men indtil nu er det ikke lykkedes at blive enige om nogle af dem, som Dansk Folkeparti prioriterer højest.

Blandt dem er integrationsgrunduddannelsen IGU, som ifølge Martin Henriksen "er med til at fastholde udlændinge i Danmark".

Spørger man Socialdemokratiet, er IGU-uddannelsen dog kommet for at blive. Det samme er den sprogbonus for at lære dansk, som Dansk Folkeparti også vil afskaffe.

Udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) er nemlig enig med Venstre i, at der ikke er nogen modsætning imellem både at ville arbejde for at hjemsende flygtninge og samtidig sørge for, at de lærer dansk og får en uddannelse eller et arbejde.

- Vi vil ikke skrue integrationen tilbage, som Dansk Folkeparti vil.

- Men vi mener også, at vi nok i højere grad - og allerede når de kommer til landet - skal gøre flygtningene opmærksomme på, at de skal vende hjem på et tidspunkt, siger han.

Det er kun omkring 10 procent af de 100.000 asylansøgere, der er kommet til Danmark de seneste 10 år, der er rejst hjem efterfølgende.

/ritzau/