Flygtningekrisen presser regeringen til det yderste

Statsminister Lars LøkkeRasmussen (V) er mest optaget af ikke at få for stor afstand til Dansk Folkeparti, mener Kristeligt Dagblads kommentator

"Man kunne mene, at det danske image i den store verden trænger til et løft," skriver Tim Knudsen.
"Man kunne mene, at det danske image i den store verden trænger til et løft," skriver Tim Knudsen. . Foto: Keld Navntoft.

Nu har flygtningekrisen givet en dansk regering de værste vanskeligheder siden Muhammed-krisen for ni år siden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har været under pres for at gå ind for en fælles europæisk løsning på flygtningekrisen med en kvoteordning. Hvis Danmark stiller sig helt uden for en kommende ordning, risikerer vi nemlig at ende som en magnet for flygtninge og menneskesmuglere, fordi et Danmark uden for dette samarbejde ikke kan fordele flygtninge til andre EU-lande.

Alligevel står regeringen hårdt på, at den ikke vil ind i et samarbejde. Nu har udlændingeminister Inger Støjberg (V) klart meldt ud, at man ikke vil indgå i en europæisk kvoteordning. Måske håber regeringen, at der sker noget uventet i EU.

Det kan sådan set godt være, at EU bare krakelerer. Den danske regering er tilsyneladende ikke bange for det. Måske er den mere bange for at miste vælgere til Dansk Folkeparti (DF). En undersøgelse viser, at DF tog en del vælgere fra Venstre ved det seneste valg. Regeringen har tilsyneladende valgt ikke at komme for langt væk fra støttepartiet. Også selvom det måtte give interne gnidninger i Venstre.

Man kunne mene, at det danske image i den store verden trænger til et løft. Tænk bare på at en dansker tilmed skal have spyttet på flygtninge. Et foto af ham nåede hurtigt kloden rundt. Inger Støjbergs annoncer i Libanon, der skulle skræmme flygtninge fra at søge til Danmark, har heller ikke modtaget alverdens lovord. Flere europæiske regeringer har udtalt sig kritisk om Danmarks håndtering af flygtningekrisen.

Den danske statsminister har støttet af justitsministeren, en departementschef og rigspolitichefen besværgende forsikret om, at Danmark fuldt ud lever op til internationale konventioner. Den svenske statsminister er helt uenig, han har kritiseret Danmark for netop ikke at gøre det.

I Sverige, der venter 80.000 nye flygtninge, er der også andre, der kritiserer Danmark. Der er behov for et bedre samarbejde med Sverige, men også for at Danmark i det hele taget fremstår bedre internationalt. Men regeringen er tilsyneladende mere optaget af ikke få for stor afstand til dens vigtigste støtteparti, Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl (DF) er modstander af en europæisk kvoteordning. Det bliver nok, som han vil. Dermed bekræfter han, at DF får mest indflydelse ved ikke at indgå i regeringen.

Så er der spørgsmålet om den langsigtede flygtningepolitik. Både i Danmark og internationalt. Det er principielt fornuftigt at ville hjælpe flygtninge i nærområderne, som regeringen og DF vil. Men behovet for langt mere hjælp efter en samlet international plan skriger til himlen.

Mange stater har unddraget FN den nødvendige støtte. Der er ikke sikret fungerende flygtningelejre i Jordan. Nogle steder her får flygtninge kun vand en gang om måneden. Libanon har over en million flygtninge uden for velorganiserede flygtningelejre. Tyrkiet vil ikke rumme flere flygtninge efter at have taget imod godt to milioner. Udsigten til den kolde vinter har fået mange flygtninge til at bryde op netop nu.

Tiden er kostbar for EU, FN og ikke mindst for verdens flygtninge. Men Danmark og regeringen fokuserer lige nu mest på sig selv.