FN-panel vil ændre politisk vanetænkning

Rapport, der vil gøre op med gængse økonomiske tænkemåder, præsenteres i dag i København

EU-kilmakomissær Connie Hedegaard vil idag i København fremlægge er rapport om global bæredygtighed fra et 22 personer stort FN-panel
EU-kilmakomissær Connie Hedegaard vil idag i København fremlægge er rapport om global bæredygtighed fra et 22 personer stort FN-panel Foto: Klaus Holsting Denmark

Væk med den enorme statsstøtte på 400 milliarder dollar årligt til de klimaskadelige brændsler olie og kul, ind med en ny måde at måle vækst på og adgang til ren energi for alle mennesker i 2030.

Det er nogle af de vigtigste anbefalinger i den rapport fra et særligt FN-stjernepanel, som EUs klimakommissær, Connie Hedegaard, i dag præsenterer i København sammen med udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

LÆS OGSÅ: FN-panel savner fakta om global opvarmning

Rapporten er et seriøst opråb til handling. Vi er nødt til at sætte en pris på forurening og på ressourcer. Hidtil har vi målt i BNP og økonomisk vækst, mens det ikke har haft nogen pris, hvis man udpiner naturen eller forurener grundvandet og luften, siger Connie Hede-gaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun har sammen den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland, Australiens udenrigsminister, Kevin Rudd, og den indiske minister for landdistrikter, Jairam Ramesh, siddet i det 22 personer store internationale panel, som er nedsat af FNs generalsekretær, Ban Ki-moon.

Særligt er der grund til at udfase subsidierne til forurenende energi, der globalt får 6-7 gange så stor støtte som bæredygtig, CO2-fri energi, mener klimakommissæren.

Der er nogle ting, der ikke passer sammen med den virkelighed, vi lever i, siger Connie Hedegaard.

Rapporten er et indspil til verdenstopmødet Rio+20 i Brasilien i juni 2012. Den peger på, at verdens befolkning i 2030 får behov for mindst 50 procent flere fødevarer end i dag, 45 procent mere energi og mindst 30 procent mere vand.

De fleste kan nok se, at det er meget, meget naivt at tro, at det er gratis blot at fortsætte som hidtil. Renere energi og effektiv brug af ressourcerne er ikke luksus, det er nødvendigt, hvis vi skal imødekomme vækstbehovene de næste mange år, siger Connie Hedegaard.

Trine Pertou Mach, forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, roser rapporten fra stjernepanelet. Den bør være obligatorisk læsning for alle verdens politikere, mener hun.

Dog er hun utilfreds med, at rapporten ikke definerer bæredygtig energi.

Det er svært at finde ud af, om de førstegenerations-biobrændstoffer, som produceres på fødevarer, bliver anset for bæredygtige eller ej. Sultne afrikanere, der tvinges bort fra deres land, for at der i stedet kan blive dyrket benzin, vil nok ikke mene det, siger Trine Pertou Mach. /ritzau/