Prøv avisen

FOA vil beholde fridage og frokostpause

Det fyger med forslag om at øge arbejdsudbuddet. FOA foretrækker gulerødder fremfor tvang

De offentligt ansatte i FOA takker nej til forslagene om at afskaffe lønmodtagernes fridage og/eller frokostpauser i forbindelse med de kommende trepartsforhandlinger.

Forhandlingerne mellem regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne skal skaffe et øget arbejdsudbud til S-R-SF-regeringen. Men FOA's formand, Dennis Kristensen, mener ikke, at løsningen er at tvinge alle til at arbejde mere.

- Jeg synes hellere, at man skulle prøve at finde nogle gulerødder til dem, som gerne vil - og kan - arbejde mere, siger Dennis Kristensen.

De seneste dage er der således blevet nævnt en lang række forslag, herunder de offentligt ansattes betalte frokostpause, storebededag og 1. maj, som kan komme i spil under trepartsforhandlingerne.

Ifølge Dennis Kristensen er det dog mest "forpostfægterier" forud for forhandlingerne. Selv forventer FOA at præsentere sit udspil til trepartsforhandlingerne i slutningen af måneden.

- Jeg tror for eksempel ikke, at arbejdsgiverne i virkeligheden er interesseret i at afskaffe vores frokostpause, for vi står jo til rådighed for akutte opgaver i pausen.

- Hvis den skal væk, vil det også kræve en lønforhøjelse på 6,75 procent. For nok er vi tossede, men så tossede er vi altså heller ikke, siger Dennis Kristensen.

FOA's formand henviser til, at det for eksempel vil være umuligt at få tingene til at hænge sammen mange steder indenfor sygehus-, pleje- og dagplejesektoren, hvis de ansatte ikke også står til rådighed i deres frokostpauser.

- Når man taler om at fjerne bededag eller 1. maj, så er det jo heller ikke en særlig intelligent løsning at få folk til at arbejde én dag mere om året. Den intelligente løsning er at finde noget, som giver noget hele året rundt, siger Dennis Kristensen.