Fodboldtalentet, der fik ændret udlændingeloven, er nu dansk statsborger

Mandag modtog fodboldtalentet Mohamed Daramy dansk statsborgerskab ved en grundlovsceremoni på Hvidovre Rådhus. En begivenhed, der i efteråret blev muliggjort af udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som til formålet ændrede i lovgivningen

Mandag modtog fodboldtalentet Mohamed Daramy ikke alene sit danske statsborgerskab i forlængelse af sin mors ved en ceremoni på Hvidovre Rådhus. Han modtog også en fodboldtrøje og beskeden om, at han var udtaget til det danske ungdomslandshold i fodbold. Yderst til venstre står Mohamed Daramys mor, Isata Daramy. Ved siden af ses DBU’s talentudviklingschef for drenge, Flemming Berg. Dernæst Mohamed Daramy, og yderst til højre er borgmesteren i Hvidovre Kommune, Helle Moesgaard Adelborg
Mandag modtog fodboldtalentet Mohamed Daramy ikke alene sit danske statsborgerskab i forlængelse af sin mors ved en ceremoni på Hvidovre Rådhus. Han modtog også en fodboldtrøje og beskeden om, at han var udtaget til det danske ungdomslandshold i fodbold. Yderst til venstre står Mohamed Daramys mor, Isata Daramy. Ved siden af ses DBU’s talentudviklingschef for drenge, Flemming Berg. Dernæst Mohamed Daramy, og yderst til højre er borgmesteren i Hvidovre Kommune, Helle Moesgaard Adelborg .

Han har et formidabelt højreben. Han har været at finde blandt navnene på en international anerkendt liste over Europas største fodboldtalenter fra årgang 2002. Og nu har han også ændret på udlændingeloven.

Det er efterhånden ikke småting, det unge fodboldtalent Mohamed Daramy, hvis forældre stammer fra Sierra Leone, kan prale med. Mandag blev den nu 18-årige fodboldspiller, der til dagligt spiller for FC København, tildelt dansk statsborgerskab ved en grundlovsceremoni på Hvidovre Rådhus på Københavns vestegn.

Det var en begivenhed, der ikke kunne have fundet sted for få måneder siden. Det var nemlig Mohamed Daramys særlige situation, der i efteråret fik udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at ændre i loven for at muliggøre en tildeling af statsborgerskab til Mohamed Dalamy, før han fylder 18 år. På netop sin 18-årsfødselsdag ville Mohamed Daramy nemlig have mistet muligheden for at opnå statsborgerskab som såkaldt biperson til sin mor.

”Stort tillykke,” lød det fra borgmesteren i Hvidovre Kommune, Helle Moesgaard Adelborg (S), der mandag eftermiddag kunne trykke først Mohamed Daramys mor, Isata Daramy, i hånden og ønske tillykke, for derefter at fortsætte til sønnen.

”I dag er du en spiller, som fodbolddanmark har store forventninger til. Som de fleste andre fodboldspillere drømmer du om at spille på landsholdet, og efter i dag kan landstræneren roligt kigge i din retning. Tillykke med det,” fortsatte borgmesteren.

Og det varede da heller ikke mere end omtrent fem minutter, før landsholdsdrømmen rent faktisk blev en realitet for Mohamed Daramy. Blandt de fremmødte i byrådssalen var også DBU’s talentudviklingschef for drenge, Flemming Berg, der i kølvandet på borgmesterens tale overrækte både en lykønskning, en fodboldtrøje i rød-hvide farver samt en yderst glædelig nyhed til Mohamed Daramy.

”Om det bliver på det ene eller det andet ungdomslandshold, det lader vi vores landstræner bestemme. Men du er hermed forhåndsudtaget til landskampen i marts for Danmark,” lød det, efterfulgt af gisp og klapsalver fra de begejstrede venner, familiemedlemmer og andre tilhørere, der i dagens anledning var mødt talstærkt frem i byrådssalen på Hvidovre Rådhus.

Også udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye var mødt op for at overvære ceremonien og lykønske de nye danske statsborgere.

”Det er en god dag i dag. Den bekræfter mig i, at det var helt rigtigt, at vi besluttede os for at lave de her ceremonier, hvor man højtideligholder dét at få statsborgerskab,” sagde han.

Mattias Tesfaye lagde ikke skjul på, at det var netop tilfældet med Mohamed Daramy, der gjorde ham opmærksom på det, han kalder ”hullet” i lovgivningen.

”Mohameds sag var anledningen, men jeg blev senere opmærksom på, at der var andre end ham, der var landet mellem to stole, fordi de fylder 18 år i starten af januar. Og jeg synes, det var helt omsonst, hvis de skulle starte forfra og først få statsborgerskab om lang tid. Uanset om det havde været en murerlærling eller en fodboldspiller, havde det skabt samme grundlag for den her dispensation,” sagde Mattias Tesfaye og tilføjede, at han håbede, at ceremonien i dag kunne være starten på at tage diskussionen om de omstridte grundlovsceremonier et skridt videre.

”Jeg synes, det er en god måde at højtideliggøre dét at få et statsborgerskab,” sagde han.