Fødevareøkonom advarer mod panikløsninger under fødevarekrise

Opdyrkning af brakmarker er ifølge fødevareøkonom ikke en brugbar løsning, hvis fødevarekrise skal løses.

Fødevareøkonom vurderer, at bedre landbrugsudvikling i ulande kan øge produktionen af korn. (Arkivfoto).
Fødevareøkonom vurderer, at bedre landbrugsudvikling i ulande kan øge produktionen af korn. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hvis fødevarekrisen udløst af krigen i Ukraine skal løses, bør man kigge langt væk fra "panikhandlinger", som fødevareøkonom ved Københavns Universitet Henning Otte Hansen omtaler det.

- Lige nu ser man på meget akutte løsninger som for eksempel at fjerne brakordningen. Det er ikke den rigtige løsning, fordi effekten først vil vise sig om et til to år. Desuden vil effekten være relativt lille, siger han.

Mangel på fødevarer og foder fra Ukraine vurderes at kunne ramme landbruget og forbrugere med højere priser.

EU's landbrugsministre blev for en uge siden enige om at gøre det muligt for medlemslande af dyrke brakjord for at afhjælpe konsekvenser for fødevareproduktion på grund af krigen i Ukraine.

Danmark var som det eneste land imod. Fødevareøkonomen peger i stedet på andre greb for at komme krisen til livs.

FN har en række lagre med korn, som man anvender i krisesituationer. Det kan ifølge Henning Otte Hansen være en løsning at tære på disse lagre og skabe flere af dem.

- Vi bør have nogle flere stødpudelagre i FN-regi. En bedre buffer vil gøre, at man kan sikre sig mod prisudsving på fødevarer.

- Derudover bør man sikre bedre landbrugsudvikling i ulande og overføre bedre viden, hvor der er bedre muligheder for at udvikle produktionen af korn, siger han.

Gennem de sidste 100 år har der været flere fødevarekriser i verden. Ifølge Henning Otte Hansen er de typisk blevet løst af landmændene selv.

- Hvis der er mangel på korn, vil priserne stige. Derfor vil landmænd indstille sig, producere mere intenst og inddrage mere jord i produktionen, siger han.

Henning Otte Hansen vurderer, at hvis krisen i Ukraine hurtigt er ovre, vil fødevarekrisen være ovre om et til to år.

- Hvis krisen varer længere med flere sanktioner og handelsblokeringer, vil jeg vurdere, at det drejer sig om fire til fem år, siger han.

Henning Otte Hansen forventer, at det højeste prisniveau vil ramme i løbet af i år. Det vil ramme særligt hårdt på kornvarer som brød, gryn og mel, der vil stige med cirka 20 procent.

/ritzau/