Prøv avisen

Fogh vil ikke ændre regler for homoseksuelle

Anders Fogh Rasmussen på vej til samråd i Proviantgården om kirkelig vielse af homoseksuelle. - Foto: Keld Navntoft

Kun hvis folkekirken selv ønsker det, skal der laves om på loven om vielse af homoseksuelle, mener statsministeren

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) vil ikke ændre loven, så det bliver muligt for homoseksuelle at blive viet i folkekirken.

Det kom frem på et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg i går, skriver Politiken.

Samrådet var indkaldt af socialdemokraten Mogens Jensen.

- Når statsministeren personligt har udtalt, at han finder det rimeligt, at homoseksuelle kan blive viet i kirken, så vil jeg gerne her høre, hvordan den personlige holdning kan blive levet ud, sagde Mogens Jensen med henvisning til en udtalelse fra Anders Fogh Rasmussen i 2004.

Dengang sagde statsministeren, at han personligt mente, at folkekirken skulle tillade vielse af homoseksuelle.

Skal komme fra kirken
Som reglerne er i dag, må præster i folkekirken ikke vie homoseksuelle. Og det skal der først laves om på, når folkekirken selv beder om en lovændring, mener Fogh.

- Af historiske grunde er der i dag i lovgivningen et forbud mod, at præster kan vie homoseksuelle, og det er min opfattelse, at vi derfor ville lægge et politisk pres på blandt andet folkekirken, hvis vi ændrede lovgivningen, siger han.

- Jeg går ind for en folkekirkeordning, hvor der ikke er en synode eller et kirkeråd, og hvor ingen kan føre politik på folkekirkens vegne, men når biskopperne har diskuteret det, så må vi lytte til dem, siger statsministeren.

Forskelsbehandling
Søren Laursen, der er retspolitisk talsmand i Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, ærgrer sig over, at Fogh ikke vil ændre loven.

- Der er troende medlemmer, som det vil betyde meget for, men det er lige så meget et diskriminationsspørgsmål. Når staten kun har givet trossamfund lov til at vie par af samme køn, er det staten, der instruerer diskriminationen, siger han.