Folk med selvmordstanker får tilbud om selvhjælpsterapi

Et internetbaseret terapiprogram skal række ud til mennesker, som har svært ved at dele deres tanker om selvmord

”Selvhjælp Online mod Selvmordstanker” eller SOS-projektet hedder det internetbaserede terapiprogram, som nu er ved at blive testet i Danmark. Inden projektet er afsluttet, vil knap 450 have gennemgået programmet. I øjeblikket er 181 mennesker tilknyttet SOS-projektet. Modelfoto.
”Selvhjælp Online mod Selvmordstanker” eller SOS-projektet hedder det internetbaserede terapiprogram, som nu er ved at blive testet i Danmark. Inden projektet er afsluttet, vil knap 450 have gennemgået programmet. I øjeblikket er 181 mennesker tilknyttet SOS-projektet. Modelfoto. . Foto: Nima Stock/Ritzau Foto.

4 ud af 10 mennesker med selvmordstanker får ikke hjælp. Det viser et internationalt studie, foretaget i 21 lande. Men som noget nyt kan mennesker med selvmordstanker nu få hjælp hjemme ved deres computer.

”Selvhjælp Online mod Selvmordstanker” eller SOS-projektet hedder det internetbaserede terapiprogram, som nu er ved at blive testet i Danmark. Inden projektet er afsluttet, vil knap 450 have gennemgået programmet. I øjeblikket er 181 mennesker tilknyttet SOS-projektet.

Forsøget ledes af psykolog og ph.d.-studerende Charlotte Mühlmann fra Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse under Psykiatrisk Center København:

”Det er meget tungt og plagsomt at gå med selvmordstanker. Tankerne kan opstå, fordi man føler sig nedtrykt, modløs og ude af stand til at finde en løsning på ens problemer. At blive ved med at leve kan virke som et værre alternativ end døden, og for nogle er muligheden for at komme væk som en tryg tanke. Tanken om at man kan vælge at tage sit liv, kan give en følelse af kontrol.”

Idéen til SOS-projektet kommer fra Holland, hvor man introducerede programmet for seks år siden. Det består af seks moduler, og deltagerne skal bruge en uge på hvert modul. Øvelserne er inspireret af kognitiv terapi, og tanken er, at man skal arbejde en halv time med programmet dagligt.

De forskere, der evaluerede det hollandske program, konkluderede, at det internetbaserede terapiprogram særligt hjalp mennesker, som længe havde haft selvmordstanker.

For at udbrede kendskabet til terapiprogrammet har Charlotte Mühlmann arbejdet med at gøre det synligt på søgemaskinen Google. Søger man på selvmord og metode, vil der dukke annoncer op for det gratis selvhjælpsforløb.

”For mange er det svært at dele deres tanker om selvmord med andre, men at man kan sidde hjemme ved ens computer, når ens børn er lagt i seng, skulle gerne gøre det muligt at hjælpe flere til at få det bedre,” siger Charlotte Mühlmann.

SOS-projektet samarbejder desuden med Livslinien, som er en landsdækkende frivillig telefonrådgivning for mennesker med selvmordstanker og pårørende. Rådgiverne på Livslinien henviser brugere til SOS-projektet. Det er Trygfonden, som har gjort forsøget med SOS muligt. Hvis Charlotte Mühlmanns studier konkluderer, at selvhjælpsprogrammet virker, er tanken at det skal gøres frit tilgængeligt for alle via Livslinien.