Folkekirken er særligt åben for det alternative

Sammenlignet med andre kirker i verden er folkekirken meget rummelig over for nye spirituelle bevægelser, siger internationale eksperter

Den danske hovedkirke har placeret sig som særligt rummeligt kirkesamfund i et internationalt lys. Modelfoto
Den danske hovedkirke har placeret sig som særligt rummeligt kirkesamfund i et internationalt lys. Modelfoto. Foto: SIF MEINCKE/ritzau.

Med tro på reinkarnation og telepati med døde dyr har folkekirkens præster skabt stor teologisk og folkelig debat herhjemme.

Og når man til det lægger folkekirkens hyppige arrangementer med yoga, mindfulness og meditation, der er spredt over hele landet, har den danske hovedkirke placeret sig som særligt rummeligt kirkesamfund i et internationalt lys. Det vurderer en række internationale eksperter over for Kristeligt Dagblad.

Den seneste tids debat om hestetelepati i Gislinge Kirke er bemærkelsesværdig, hvis man spørger den internationalt anerkendte teologiprofessor Michael Welker, der er administrerende direktør ved et internationalt forskningscenter for international teologi på universitetet i Heidelberg i Tyskland og gæsteprofessor ved en række internationale universiteter.

”Der har ganske givet været en bekymring over for nødlidende kæledyrsejere i det ene tilfælde, men tiltaget var i mine øjne ikke særligt ansvarligt eller klogt. Men selvom mange kirker i Europa lider af en form for selv- sekularisering og selvbanalisering, ser jeg alligevel ingen generel tendens i andre kirker til at følge den danske udvikling,” siger han.

Også Gert Pickel, professor i kirke- og religionssociologi ved universitetet i tyske Leipzig, betegner den danske folkekirke som ”særligt liberal” i forhold til øvrige kirke- samfund i Europa.

”Men andre kirker bliver også mere og mere åbne over for disse spirituelle tiltag. Det er dog særligt inden for protestantismen,” vurderer Gert Pickel.

Som han ser det, skyldes den stadig større åbenhed over for den alternative verden kirkernes sekularisering i Europa.

”Denne proces foregår over hele Europa som følge af samfundenes større religiøse mangfoldighed. Her forsøger kirkerne så at indfange mennesker, de vurderer som værende bare en lille smule religiøse, gennem en åbenhed over for disse nye former i kirken,” siger Gert Pickel.

Han vurderer dog ikke, at en sådan strategi giver mening på længere sigt, da disse ”patchwork-religioner” sjældent er langtidsholdbare.

”Samtidig er det tvivlsomt, om en så bred forståelse af religion i et kirkesamfund kan være identitetsskabende,” siger Gert Pickel.

Biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær kan dog langtfra genkende, at folkekirken skulle være ekstraordinært rummelig:

”Jeg ville faktisk have troet, at internationale teologer ville mene det omvendte. Jo, vi åbner os lidt for pilgrims- vandringer, men for mange andre sognekirker er det helt ukendt. Clairvoyance-sagen vurderer jeg som et enkeltstående tilfælde, og jeg oplever i det hele taget, at formerne i Danmark er meget faste, når vi går i kirke. Ja, det er faktisk mit indtryk, at danskerne er meget blufærdige over for det religiøse, og at præster også er ganske tilbageholdende med nye former samt eksperimenter med andre former for religiøsitet. Nu har jeg selv rejst en del i Den Tredje Verden, og her oplever jeg langt mere spiritualitet end herhjemme,” siger Henrik Stubkjær.

Generelt er det sådan, at åbenheden for det spirituelle afhænger af, hvor traditionel kirken er. Det påpeger Brandon Gallaher, lektor i systematisk teologi ved universitetet i Exeter i Storbritannien. For eksempel vil den ortodokse kirke ifølge Brandon Gallaher afvise eksempelvis mindfulness, yoga, medita- tion og andre spirituelle aktiviteter som uforenelige med den kristne lære, ligesom også den katolske kirke må forventes at tage afstand til disse bevægelser.

”Officielt vil den anglikanske kirke i England også tage afstand fra nogle af disse udtryk, vi ser i Danmark, men i praksis tror jeg, at nogle præster kan finde på at omfavne det alternative. Der skal nok være kirkerum hos den engelske kirke, der bliver lejet ud til yoga-aktiviteter, men fra bispekollegiet vil det ikke blive bifaldet,” siger Brandon Gallaher.