Folkekirken får millionstøtte til digital sjælesorg

I et nyt landsdækkende projekt vil præster tilbyde sjælesorg via chat, samtale eller video

Det landsdækkende treårige forsøgsprojekt Sjælesorg på Nettet har netop modtaget 8,3 millioner fra folkekirkens fællesfond og landets stifter, som blandt andet skal bruges på at ansætte en sjælesørger på fuldtid og fire på deltid samt på kampagner. Modelfoto.
Det landsdækkende treårige forsøgsprojekt Sjælesorg på Nettet har netop modtaget 8,3 millioner fra folkekirkens fællesfond og landets stifter, som blandt andet skal bruges på at ansætte en sjælesørger på fuldtid og fire på deltid samt på kampagner. Modelfoto. .

Hvis en præst spørger sin menighed i kirken, om de kender til begrebet sjælesorg, vil de fleste med stor sandsynlighed nikke. Flere har måske endda benyttet sig af muligheden for en gratis samtale med præsten om en svær periode i livet, tab eller tvivl. Men spørger man danskerne generelt, vil mange ikke ane, hvad begrebet dækker over eller vide, at det faktisk kan være noget for dem.

Det skal et nyt initiativ i folkekirken lave om på. Det landsdækkende treårige forsøgsprojekt Sjælesorg på Nettet har netop modtaget 8,3 millioner fra folkekirkens fællesfond og landets stifter, som blandt andet skal bruges på at ansætte en sjælesørger på fuldtid og fire på deltid samt på kampagner.

Sjælesorgen foregår døgnet rundt via chat, samtale eller video, hvilket ifølge projektgruppemedlem og provst i Amagerland Poul Bo B. Sørensen giver alle mulighed for anonymitet. Derudover er det store mål at forny sjælesorgsbegrebet, siger han.

”Det er et problem, at befolkningen som helhed ikke ved, at de altid kan komme til deres præst, hvis de har brug for en samtale. Det skyldes en udvikling, hvor mange aktører byder sig til, når mennesker har ondt i sjælen. Vi vil gerne vise, at vi kan bidrage med noget andet end psykologer og terapeuter – blandt andet det mere eksistentielle – og her er internettet det sted, det kan lade sig gøre i dag. Det er der, mennesker kontakter hinanden, og der vi kan møde dem,” siger han og tilføjer, at projektgruppen vil lave målinger af kendskabet til sjælesorg i befolkningen før og efter projektet.

Tilbage i 2004tog Poul Bo B. Sørensen initiativ til hjemmesiden Cyberkirken, der blandt andet også tilbød samtaler. Projektet sluttede uden stor succes, men provsten mener, det bliver anderledes med det nye projekt.

”Her er der ikke tale om ulønnet ekstraarbejde for præsterne, men et professionelt styret og økonomisk støttet projekt med biskopperne i spidsen. Jeg er helt sikkert på, at tilbuddet vil fortsætte efter forsøgsperioden.”

Religionssociolog og generalsekretær i Mission Afrika Peter Fischer-Nielsen har tidligere skrevet ph.d. om folkekirkens kommunikation på internettet. Han ser umiddelbart positivt på projektet.

”I dag har alle ikke en relation til den lokale sognepræst, og derfor er internettet for mange en lettere adgang til åndelige vejledning og en sjælesørgerisk samtale. Tærsklen til folkekirken er altså lavere på internettet, hvilket taler for en succes,” siger han og tilføjer, at det dog kræver en del ressourcer, hvis projektet skal lykkes.

”Udfordringen med det tidligere Cyberkirken var, at der ikke var præster til rådighed døgnet rundt, og at den manglede forankring i den folkekirkelige struktur. Det er svært at trænge igennem på internettet, så der skal virkelig satses på at sikre tilgængelighed og markedsføring. ”

Teolog og lektor ved Menighedsfakultetet i Aarhus Leif Andersen har skrevet et omfattende værk om sjælesorg og kalder det nye initiativ fremragende.

”Men tilbuddet må ikke gå i stedet for den personlige kontakt og samtale, for det gør en enorm forskel at sidde med folk. Derfor er online-sjælesorg ikke det optimale, men det er meget bedre end ingenting og kan være første skridt mod et personligt møde,” siger han.

Bag projektet står landets biskopper med Aalborg Stifts Henning Toft Bro i spidsen. Han tror på, at der kan åbnes døre ind til folkekirken med initiativet.

”Mange undersøgelser viser, at folk vil kirken på de tidspunkter, der passer dem, og det krav imødekommer vi her. Med projektet får vi samtidig en volumen, som kan være til gavn for hele folkekirken og måske også være et boost for dem, der allerede arbejder med onlinesjælesorg,” siger han.