Folkekirkens Nødhjælp: Grønt topmøde kan gavne verdens fattigste

I denne uge mødes politikere, erhvervsfolk og ngo’er fra 47 lande til det såkaldte P4G-topmøde i København for at finde løsninger på klodens store miljøproblemer. Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, er med i konferencens såkaldte advisory board og mener, topmødet kan gavne verdens fattigste

”Der er efterhånden en større forståelse for, at hvis vi skal nå de 17 verdensmål, herunder afskaffelse af fattigdom, så bliver private virksomheder, stater og ngo’er nødt til at arbejde sammen,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. –
”Der er efterhånden en større forståelse for, at hvis vi skal nå de 17 verdensmål, herunder afskaffelse af fattigdom, så bliver private virksomheder, stater og ngo’er nødt til at arbejde sammen,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. – . Foto: Leif Tuxen.

Statsminister Lars Løkke Rasmssen (V) byder fredag statschefer, ministre og erhvervsfolk fra 47 lande velkommen til det såkaldte P4G-topmøde. Mødet skal styrke partnerskaber mellem offentlige og private virksomheder for at gøre verden mere bæredygtig. Hvilken gavn har verdens fattigste af topmødet?

Udover at samle mange erhvervsfolk så handler topmødet også om at udvikle partnerskaber med udviklingsorganisationer i fattige lande som Kenya og Etiopien. Folkekirkens Nødhjælp har for eksempel fået en bevilling fra P4G, der skal introducere afgrøden quinoa i Etiopien. Afgrøden har den fordel, at den ikke kræver ret meget vand. Vi kan sagtens introducere quinoa, og vi kan sikkert også få den ind på det lokale marked, men vi er ikke i stand til at producere en kiks med den teknologi, der skal til. Med hjælp fra Arla kan vi producere og sælge kiksen, så den kan give fattige bønder indtægter og samtidig betyde bedre ernæring for de, der køber kiksen. Det er blot et eksempel. Et fattigt land som Etiopien med over 100 millioner indbyggere er hårdt ramt af klimaforandringer, og de har brug for den slags løsninger.

Hvad kan Folkekirkens Nødhjælp bruge topmødet til?

Vi får noget ud af at tale med virksomheds- og regeringsledere om, hvad Folkekirkens Nødhjælp kan bidrage med. På den måde kan vi gøre de fattiges stemme større.

En af de virksomheder, der ifølge dagbladet Information måske kan få støtte fra P4G, er den kinesiske e-handelsgigant Alibaba. Virksomheden, der er en af verdens rigeste, vil gøre pakkeudbringning mere grøn. Er det rimeligt, hvis bistandsmidler skal bruges på en kinesisk milliardforretning?

Jeg kender ikke den konkrete sag. Men generelt skal udviklingspenge have det mål at reducere fattigdom og finde klimavenlige løsninger.

Nogle bistandseksperter ser topmødet som et udtryk for, at der er ved at ske et paradigmeskifte i bistandspolitik, så samarbejde med erhvervslivet får større vægt. Er du enig?

Det paradigmeskifte skete allerede, da vi vedtog FN’s 17 bæredygtige verdensmål i 2015, for mål nummer 17 er indgåelse af partnerskaber. Der er efterhånden en større forståelse for, at hvis vi skal nå de 17 verdensmål, herunder afskaffelse af fattigdom, så bliver private virksomheder, stater og ngo’er nødt til at arbejde sammen. Erhvervslivet har fået en større rolle på topmøderne, og de går i stigende grad ind i udviklingsarbejde. Men det er klart, at udviklingen stiller krav til, at de fattiges stemme også bliver hørt.

Seniorforsker Lars Engberg-Pedersen fra Dansk Institut for Internationale Studier mener, at partnerskaber med erhvervslivet har sine begrænsninger, fordi den form for bistand især gavner mellemindkomstlande som Kina, men til gengæld kan betyde mindre hjælp til de fattigste lande. Hvad siger du til det synspunkt?

Han har en pointe, men Folkekirkens Nødhjælp arbejder også i lande, der næsten er mellemindkomstlande, og hvor der er en meget stor andel af fattige. Her må vi arbejde med ulighed og de mekanismer, der fastholder mennesker i fattigdom.

Helt overordnet hjælper topmøder som det i København på verdens klima- og fattigdomsproblemer?

Topmøder er altid interessante, fordi verdens ledere samles. Men topmøder skal være mere end skåltaler. Der skal peges på konkrete løsninger. Der kommer en række iværksættere til København, så jeg tror, der kan komme det ud af mødet, at vi får diskuteret nogle konkrete løsninger som for eksempel initiativet med quinoakiks i Etiopien.