Prøv avisen
Interview

Folkekirkens Nødhjælp: Husk det globale samarbejde

Birgitte ­Qvist-­ Søren­sen: ”Danmark er et lille land, som er afhængigt af andre. Vi må kigge ud mod det globale fællesskab.” – Foto: Leif Tuxen

Klimaforandringer rammer fattige lande hårdest, og politikerne bør i valgkampen have fokus på det internationale samarbejde, siger Birgitte Qvist- Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

For os er der to områder, vi især synes er vigtige i valgkampen, og de hænger sammen. Det ene er klima, og når vi taler om klima, handler det om vores arbejde ude i verden. Vi kan se, at folk får det sværere og sværere på grund af klimaforandringer, og de fattige lande rammes hårdest. Så det håber jeg meget på bliver et tema i valgkampen.

Det andet tema, som står i relation til klimaet, er det globale fællesskab. Jeg synes, vi kigger meget indad i Danmark, men Danmark er et lille land, som er afhængigt af andre. Vi må kigge ud mod det globale fællesskab, og det drejer sig også om udviklingsbistand og så videre. Hvis vi virkelig skal lave et aftryk, skal det være igennem større alliancer – det kan være EU, men også FN. Nødvendigheden af, at vi står sammen ude i verden, er vigtig for os.

Det handler selvfølgelig også om international lov og menneskerettigheder. Vores kompas er rundet af de kristne værdier, medmenneskelighed og næstekærlighed, og diskussionen om at have internationale love og reguleringer er vigtig for et land som Danmark. Men så skal vi altså også selv overholde de spilleregler.

I forhold til det globale fællesskab har det handlet mindre om, hvad vi kan gøre for fællesskabet, og mere om, hvad fællesskabet kan gøre for os. Vi har lukket os lidt om os selv. Jeg tror ikke, tiden er til at tænke Danmark som et lille fællesskab. Vi skal tænke større.

Det har været for meget ”os mod dem” og for lidt ”vi”.