Folkekirkens Nødhjælp i ny kritik af Israel

Med sin Israel-kritik har Folkekirkens Nødhjælp igen blandet sig i politik frem for at afhjælpe nøden, mener politikere. Vi åbner munden de steder, vi oplever problemer, lyder det fra organisationens generalsekretær

"Det er en del af vores arbejde at kigge på, hvordan vi kan udrydde de strukturelle årsager til fattigdom og en humanitær situation," siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen. Her ses hun i Etiopien.
"Det er en del af vores arbejde at kigge på, hvordan vi kan udrydde de strukturelle årsager til fattigdom og en humanitær situation," siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen. Her ses hun i Etiopien. Foto: Sofia Wraber.

Med jævne mellemrum er Folkekirkens Nødhjælp blevet kritiseret for sin - ifølge kritikere - politiserende rolle i konflikten mellem Israel og de palæstinensiske områder. Og nu er den gal igen. En kritisk rapport om rejsebureauers Israel-rejser viser sig nemlig at være finansieret af den humanitære organisation, skrev Morgenavisen Jyllands-Posten i går.

Rapporten, der er udarbejdet af det uafhængige medie- og researchcenter Danwatch, konkluderer, at danske rejsebureauer ”markedsfører rejser til besatte områder som israelske” og generelt fremmer ”den israelske fremstilling af konflikten”.

Folkekirkens Nødhjælp har desuden også betalt DanWatch for projektet ”Forretning på forbudt land” og har samlet betalt 196.110 kroner til Danwatch.

Men ifølge formand for Dansk-Israelsk Selskab Otto Rühl, der også er medlem af Folkekirkens Nødhjælps øverste organ, rådet, er det dybt problematisk, at organisationen bruger penge på en ensidig rapport frem for at afhjælpe nøden.

”Vi har jordskælvsofre i Nepal, og så er det åbenbart vigtigere at bruge penge på at undersøge, hvad der står om Vestbredden i danske rejsebrochurer,” sagde han i går til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Og generelt er det ikke op til en humanitær organisation at agere politisk, mener medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt.

”Hver søndag betaler mange mennesker til det her ved kollekten, og derfor synes jeg, man skal være mere tilbageholdende i forhold til at være politisk. Jeg mener, Folkekirkens Nødhjælp bør fokusere på humanitære formål og ikke drive udenrigspolitik,” siger Morten Messer-schmidt.

Den holdning deles også af Venstres Esben Lunde Larsen, der dog fastslår, at det er Folkekirkens Nødhjælps egen beslutning, hvordan de bruger deres midler.

”Personligt synes jeg, det er beskæmmende, at man har en ngo, som optræder som et politisk parti. Jeg havde håbet, at den anti-israelske holdning ville stoppe med skiftet af general-sekretær, men det er jo helt tydeligt, at det er den ikke,” siger Esben Lunde Larsen med henvisning til, at Birgitte Qvist-Sørensen blev generalsekretær i december 2014 efter Henrik Stubkjær, der blev valgt som biskop i Viborg stift

Folkekirkens Nødhjælp har været udsat for en lignende kritik, da organisationen i både 2004 og 2012 opførte en kopi af Israels omdiskuterede sikkerhedsmur på Roskilde Festivalen for at sætte fokus på murens humanitære konsekvenser for palæstinenserne. Ifølge Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen handler det ikke om at vælge side.

”Det er en del af vores arbejde at kigge på, hvordan vi kan udrydde de strukturelle årsager til fattigdom og en humanitær situation. Vi har for eksempel med hensyn til bådflygtningene også været ude og sige, at vi må kigge på de grundlæggende årsager til, at de sejler over Middel-havet. Det er nøjagtigt det samme,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Hvorfor har Folkekirkens Nødhjælp gentagne gange haft disse kampagner med kritik af lige netop Israel?

”Vi åbner munden de steder, vi er på jorden og oplever problemer. Vi har altid talt de fattiges sag og haft masser af kritik af andre landes krænkelser. I Indien gør vi det ved at kæmpe dalitternes sag. Vi har gjort det i Malawi, og vi gør det i Cambodja, hvor vi lige har haft besøg af vores partner, der dokumenterer overgreb fra regering og politi,” siger generalsekretæren.